19 Mayıs 1982 Araklı (Özel Haber)
ARAKLIAraklı Dağbaşı Nahiyesinde öğretmen Şemsettin Bekar\'ın gözünden bu kare köylerde 19 Mayıs Atatürk\'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramında kutlamalarında çekilmiştir.
Öğrenciler beyaz gömlek, koyu lacivert bir elbise giyerek sportif gösteriler yapmışlardır.
1982 Yılına ait bu karede Karakol Komutanı,Okul Müdürleri,Ptt Personeli,Sağlık Ocağı Personeli ve vatandaşların katılımı ile öğrenciler spor hareketler yapıyor.
Genellikle 23 Nisan Çocuk Bayramı tüm köy okullarında kutlanırken,19 Mayıs Kutlamaları sonraki yıllarda bölgede bulunan büyük okullarda bölgedeki köy okulların katılımı ile toplu halde yapılmaktaydı.
19 MAYIS VE RESMİ BAYRAMLAR
Osmanlı’da bu tür törenler Kanuni Esasi\'nin kabul edilmesiyle başlamış, ikinci Meşrutiyetin ilanıyla zirve dönemini yaşmıştır. Cumhuriyet döneminde kutlanan bayramlar bu dönemin mirasını taşır.
Mustafa Kemal’in Samsun’a çıktığı 19 Mayıs ilk kez 19 Mayıs 1938’de kutlanmıştır. Fakat ilk kutlandığında henüz resmi bayram değildir. Çünkü kutlanışından 1 ay sonra 20 Haziran 1938’de 2739 kanuna ilaveten bir değişiklikle yasallık kazanmıştır.
Fotoğraftakiler: Hasan Özer(Okul Katibi),Polat Seslikaya,Mustafa Altıntaş,Sadık Derya,Şükür Genç(Sağlıkçı),Hasan Ersoy(?),Şaban Seslikaya(?),İbrahim Tandoğan,Karakol Komutanı Ali CİNDAŞ,PTT memuru Cahit ÇAĞLAR,Doktor Akın DAĞLI,Zülfikar ÖZÇELİK
İDMAN BAYRAMI
19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı geç kutlanmasına rağmen İttihatçıların başlattığı bir geleneğin devam ettirilmesi olduğunu söyleyebiliriz. Çünkü “İdman bayramı” adı altında ilk kez ittihatçılar gençlik bayramını 29 Nisan 1916’da kutlamışlardır. Daha sonra 11 Nisan 1917’de kutlanmıştır.
Her iki bayramdada “Dağ Başını Duman Almış” marşı söylenmiştir.Daha sonra 19 Mayıs törenlerinin vazgeçilmez gösterilerinden olan spor hareketleri erkek öğrenciler tarafından ilk kez bu bayramlarda sergilenmiştir.
Erkek öğretmen okulunun öğrencileri beyaz gömlek, koyu lacivert ve kırmızı kuşaktan oluşan bir elbise giyerek sportif gösteriler yapmışlardır.
JİMNASTİK BAYRAMI
İlk Atatürk bayramı resmi olmamakla birlikte 24 Mayıs 1935’de kutlanmıştır. 1936’nın 19 Mayısında bu bayram Jimnastik bayramı olarak kutlandı. 19 Mayıs Bayramı olarak ta resmi olarak 1938’de kutlanmıştır. 1960’ta siyasi gerginlikten dolayı ertelenmiş, 27 Mayıs darbesini yapanlar bu bayramı 26 Haziran 1960\'ta kutlamışlardır.
12 Eylül 1980 darbesinde ise adı gençlik ve spor bayramı olan 19 Mayıs’ı Anma ve Spor Bayramı” olarak değiştirilmiştir.
(Fotoğraftakileri belirten Osman Koçak\'a ve bu kareyi çeken Öğretmen Şemsettin Bekar\'a teşekkür ederiz.Fotoğraf İlyas Uzun Arşivine aittir.)
Araklı Arı Haber/Ramazan UZUN
İlginizi Çekebilir