© Araklı Arı Haber 2023

Araklı Civarında Hazreti Ali'ye Saygının Bir Örneği.

Araklı Civarında Hazreti Ali'ye Saygının Bir Örneği.

Araklı insanının yaşadığı Alçakdere Yaylasında çok ilgi çeken bir doğal su kaynağı bulunuyor.

Hazreti Alinin Suyu adını taşıyan bu kaynak, yüzlerce yıldır aynı isimle biliniyor ve hiç bir şekilde azalmadan akmaya devam ediyor. Buz gibi akan sudan uzun süre içmek mümkün değil.

Konuyla ilgili bilgisine başvurduğumuz Tarihçi Mehmet Akif Bal Hoca, suya dair bize şu bilgileri aktardı: "Trabzon ve civarında Hazreti Ali'ye saygı kültürünün yaşatıldığı nadir yerlerden biri de Alçakdere Yaylasında akan Hazreti Ali Suyudur. Adı ve efsanesi, bu yaylayı kuran atalarımızdan gelmektedir. Efsaneye göre, Hazreti Ali Alçakdere Yaylasına gelmiş ve kılıcını vurduğu yerden buz gibi bir su çıkmıştır. Suyun çıktığı bu kayalıklarda Hazreti Ali'nin atının nal izleri olduğu söylenen izler de yer almaktadır. Oluktan akan suyumuzun adı bu sebeple Hazreti Ali Suyu'dur. Yayla halkı için kutsal bir değeri olup, saygı görmektedir.

Taştan çıkan bir servet olan, ismi ve efsanesi atalarımızdan miras kalan  bu zenginliğimiz, acilen tescillenmeli ve koruma altına alınmalıdır. Uzman olmayan isimlerin bu su kaynağına ve civarına yönelik her türlü müdahalesi yasal yaklaşımlarla engellenmelidir." 

Resim İlhan Çebi

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER