© Araklı Arı Haber 2023

Araklı'da Kokarcayla Mücadele Devam Ediyor

KAHVERENGİ KOKARCA MÜCADELESİ

Ülkemizde 2017 yılından beri sürekli artan popülasyonu nedeniyle başta fındık olmak üzere sebze ve meyvelerde büyük zararlara yol açan Kahverengi Kokarca(Halyomorpha halys) Mücadelesi kapsamında Tarım ve Orman Bakanlığı, Trabzon İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ve Araklı İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğünce bu güne kadar birçok faaliyet yapılmıştır.

Bölgemizde olduğu gibi ilçemizde de son iki yıldır kahverengi kokarcanın populasyonun takibi amacıyla 3 noktada feromonlu tuzaklar kullanılarak böceğin yoğunluğu takip edilmektedir. İlçe Müdürlüğünce yürütülen eğitimlerde ve çiftçi toplantılarında önemli gündem maddesi kahverengi kokarca böceği olmakta ve toplumun bu konuya duyarlılığının artırılmasına çalışılmaktadır.

Biyolojik mücadele amacıyla 2024 Haziran ayı içerisinde 3 lokasyonda 850 adet Samuray Arısı(Trissolcus Japonicus) salımı yapılmıştır. Cezbet öldür metodu çalışmasında ise 0-500 m rakım arasında 60 ayrı lokasyonda feromon tuzaklar kullanılarak ilaçlama yapılmıştır.  Yine bu zararlının havaların soğuması ile birlikte kapalı alanlarda yoğunlaşması nedeniyle, biyosidal ilaçlar kullanılarak 27 mahallemizde kapalı alanların ilaçlamasına başlanılmıştır.

Böcek kışlamak amacıyla genellikle meskenleri tercih etmektedir. Vatandaşların evlerine musallat olan bu böceği toplayarak imha etmesi, yapılan mücadelenin başarısına önemli katkı sağlayacaktır.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER