Araklı'da Kütüphaneler Haftası Kutlandı
KÜLTÜR SANATARAKLI HALK KÜTÜPHANESİNDEN KÜTÜPHANELER HAFTASI MESAJI
Kıymetli Araklılılar;
1964 yılından bu yana, Mart ayının son Pazartesi günü ile başlayan hafta “Kütüphaneler Haftası” olarak kutlanmaktadır. Bu haftanın amacı; başta öğrencilerimiz olmak üzere bütün vatandaşlarımızda okuma alışkanlığı ve zevkini geliştirmek, kitap sevgisini artırmak, okuyucuların kitaplardan daha çok faydalanmasını sağlamak ve kütüphaneler konusunda halkı bilinçlendirmeye çalışmaktır.
Çünkü kütüphaneler; okumanın, öğrenmenin, düşünmenin ve üretmenin yegâne odak merkezleridir. Kütüphaneler eğitimin her aşamasında merkezi konumda, resmi eğitim ortamı dışında yönlendirici, hayata tutunabileceğimiz bilgilerin toplandığı kutsal mekânlardır. Bilgiyi üretme, bilgiyi saklama ve bilgiyi yeni kuşaklara aktarma noktasında önemli bir görev üstlenen bu kurumlar, özellikle bilgi çağı olarak adlandırılan yaşadığımız yüzyılda her geçen gün daha da kıymetli hale gelmektedir. Zira bilgi, yaşadığımız çağın en önemli simgesi olarak kabul edilmektedir. Bir ülkenin gelişmişlik düzeyi eskiden ürettiği çelik ve enerji miktarı ile ölçülürken, artık üretilen, elde edilen, işletilen, saklanan ve iletilen bilgi miktarı ile ölçülmektedir.
Bu noktadan hareketle kalkınma döneminde sanayileşmesini tamamlayarak tarım toplumundan sanayi toplumuna geçen ülkemiz, bu yeni dönemde de bilgi toplumu olarak dünya arenasında yerini almak istemektedir. Sahip olduğu olanakları ve dinamik toplumsal yapısı ile ülkemiz, bu atılımı gerçekleştirecek güce sahiptir.
Bu gerçeği bilen ve bu noktada sorumluluk alan Kültür ve Turizm Bakanlığımız bu yılın temasını “Sürdürülebilir Kalkınmada Kütüphanelerin Rolü” olarak belirlemiştir. Sürdürülebilirlik kelime olarak; üretkenlik ve çeşitliliğin devamlılığı sağlanırken sürekli olabilme yeteneği olarak ifade edilmektedir. Her ne kadar özelde çevrenin korunması ve doğa dostu yaklaşımla daha çok vurgulanıyor olsa da, aslında bu kavram çok daha kapsamlı bir anlayışı temsil etmektedir. Çünkü çevreyi ve doğayı önceleyerek kalkınmayı sürdürülebilir kılacak olan yegâne faktör, nitelikli insan faktörüdür. İşte bu noktada kütüphaneler sürdürülebilir kalkınmanın lokomotiflerinden biridir. Dolayısıyla ülkemizin ihtiyaç duyduğu nitelikli insanı yetiştirme yolunda kitaba ve kütüphanelere hayatımızda her zamankinden daha fazla yer verme sorumluluğumuzun farkına varmalıyız.
Dünya ülkelerindeki ortalamalarla kıyaslandığında ülkemizdeki ortalama kitap okuma süresinin görece düşük seviyede olması, millet olarak bu konuda topyekün bir mücadele sergilememizi gerekli kılmaktadır. Özellikle de ilk emri “Oku!” olan bir dinin mensubu, “İlim müminin yitik malıdır, onu nerde bulursa alır” diyen bir peygamberin ümmeti olarak, kitapla ve ilimle aramıza bu kadar mesafe koymanın millet olarak bize yakışmadığını fark etmek durumundayız. Başta kerim olan kitabımız Kur’an olmak üzere, kitaplarla olan münasebetimizi artırmayı ve layık olduğu değerlere yükseltmeyi milli bir vazife olarak görmeliyiz.
Kutlu ülkülerin ve yüksek ideallerin davasını güden milletimizin şanlı tarihini ancak okuyarak öğrenebilir, kökleri mazide olan atiyi ancak ve ancak okuyarak inşa edebiliriz. Bu nedenle, millet olarak bizleri muasır medeniyetler seviyesinin üzerine çıkaracak ilimlerin kapısını aralayan her kitabı okumanın, anlamanın ve anladıklarımızdan yola çıkarak yeni bilgiler üretmenin çaba ve gayreti içerisinde olmalıyız. Necip milletimizin tarih sahnesinde hak ettiği mevkii kazanabilmesi için gelişmesi, kalkınması, bu gelişim ve kalkınmayı sürdürebilir kılması millet olarak bizlerin bu çaba ve gayretleri neticesinde olacaktır.
Bu noktada, Araklı Halk Kütüphanesi olarak envanterimizde bulunan yirmi sekiz bin adet kitap, yüz adet süreli yayın ve teknolojik hizmet ağı ile yediden yetmiş yediye her vatandaşımızı ülkemizin sürdürülebilir kalkınmasına omuz vermek için okumaya davet ediyoruz.
Bu duygu ve düşüncelerle 55. Kütüphaneler Haftasının ülkemiz ve milletimiz adına hayırlara vesile olmasını temenni ediyoruz.
İlginizi Çekebilir