Araklı\'dan Yükselen Sese Kulak Verelim
SAĞLIKAraklı ilçemizde bulunan, Down sendromlu bireylere devlet destekli, ücretsiz eğitim veren İlgi Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezimizin Kurum Müdürü Kadir KINALI ile 21 mart Down sendromu farkındalık gününe dikkat çekmek için yaptığımız röportajımız ; Kadir Hocam öncelikle merak edilen şu soruyla başlayalım isterseniz;
“ Down sendromu nedir? Down sendromu farkındalık günü ne zaman ortaya çıktı?
“ Evet, bugün 21 Mart down sendromu farkındalık günü! Birleşmiş Milletler’in 21 Mart tarihini resmi Dünya Down sendromu günü olarak tanımasının ardından dünya genelinde çeşitli farkındalık etkinlikleri düzenleniyor.
Peki Down sendromu nedir? Dünyanın dört bir yanında hatırlatılan Down sendromu günü, bugün sosyal medyanın da en çok konuşulan konularından biri oldu. Ülkemizde 21 Mart’ta toplumda Down sendromu konusunda farkındalık yaratmak için çeşitli etkinlikler düzenleniyor. İnsan vücudunu oluşturan kromozomların 23 tanesi anneden , 23 tanesi ise babadan gelmektedir.
Down sendromunda 21. kromozom 2 değil 3 adet olmaktadır (Bu sebepten dolayı Down sendromu Trisomy 21 diye de bilinmektedir). Bunun sonucu olarak toplam kromozom sayısı 46 değil 47 olmaktadır. Toplum yaygın olarak bilinen yanlışın tersine Down Sendromu tedavi edilmesi gereken bir hastalık değil, genetik bir FARKLILIKTIR. Down sendromlular genel olarak yaşıtlarından daha yavaş büyüseler ve zihinsel gelişimleri geriden gelse bile, uygun eğitim programları ile toplumsal hayata katılabiliyor,
katkıda bulunabiliyor ve çeşitli başarılar, ilerlemeler kazanabiliyorlar. Peki, Down sendromu ne zaman keşfedildi? Down sendromlu insanların her zaman olduğuna inanılırdı. Bununla birlikte, 1866 yılında İngiliz doktor John Langdon Down tarafından durumun bir açıklaması yayınlandı sonrasında onun adını aldı. 1959’da profesör Jerome Lejeune down sendromunun kromozomal düzensizlik olduğunu kanıtladı. Birleşmiş Milletler 10 Kasım 2011 kararı ile 21 Mart tarihini resmi Dünya Down Sendromu Günü olarak tanıdı.
İsterseniz kısaca özelliklerinden de bahsedelim
• Düz yüz profili, basık ve küçük burun •
Düşük kas tonusu neden olduğu sarkmalar (hipotoni) •
Gözlerin aşağı veya yukarı kayması •
Avuç içi boyunca tek kırışıklık •
Dili daha büyük gösteren küçük ağız •
Birinci ve ikinci ayak parmakları arasında büyük boşluk •
Küçük parmaklı geniş eller ve serçe parmağın içe kıvrılması •
Doğduğunda ortalamanın altında kilo ve boya sahip olma. Son olarak, 21 Mart Dünya Down Sendromu Farkındalık Gününüz kutlu olsun, “down sendromu” bir engel yada hastalık değildir sadece bir FARKLILIKTIR ve farklılıklar güzeldir. Bizde +1 farkınızla hayatımıza kattığınız değerin farkındayız, iyiki varsınız... diyerek röportajımızı sonlandırabiliriz, tüm okurlarımıza ve buna vesile olduğunuz için sizlere çok teşekkür ederim.
Bize zaman ayırdığınız için bizde Araklı Arı Haber Ailesi olarak size ve İlgi Özel Eğitim Merkezi çalışanlarına çok teşekkür ediyor, çalışmalarınızda başarılar diliyoruz hocam iyi çalışmalar..
İlginizi Çekebilir