Araklılı İş Adamı Aslantürk Turizm Dersi Verdi
KÜLTÜR SANATTrabzon Ticaret Borsası (TTB), 12x12 Karadeniz Toplantıları kapsamında “3t/tarım, ticaret, turizm” konulu bir konferans organize etti. 4 mevsim turizmin yapılabileceği Trabzon’da yeni anlayışlar ve arayışlar içerisinde olduğunu söyleyen TTB Meclis Başkanı Araklılı Sebahattin Arslantürk, “Santa’ya harabe diyoruz.” diyerek tepki gösterdi.
Toplantıya Sakarya Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Adem Sarı, Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı Oktay Saral ve Trabzon Tarım ve Orman Müdürü Cahit Gülbay ve ilgilileri katıldı.
Trabzon’un tarihi değerlerinin ön plana çıkarılmasından bahseden Arslantürk, “Dünyadaki en önemli tanıtım modeli insanın insanla iletişime girdiği model. Trabzon’a yüksekten baktığımız zaman her mevsim farklı tonu var. Biz Arap ve yurt içi turizm odaklı hareket ediyoruz. Yaygın turizm anlayışını hakim kılmamız gerekiyor. Trabzon’u marka yapacağız. Trabzon’un değerlerini ön plana çıkaracağız. Örneğin Santa Harabeleri... Santa’ya harabe diyoruz ya! Bugün turizmde Trabzon’un ulaştığı yeri sadece Santa’yla ulaştırmamız mümkün.” diye konuştu.
Ortodoks dünyası için manevi değeri olan Ayazma suyunun tüm dünyaya satılabileceğini belirten Arslantürk, “Dünya kuruldu kurulalı din faktörü üzerine kurulmuştur. Manevi değeri olan Ayazma suyu dünyada satılıyor mu? Satılıyor. Bu geleneği dünyada ön plana çıkartalım. Ortodoksların hac edecekleri nokta orası. Ayazmayı satacağız. O yetmeyecek Coşan Dere’nin suyunu satacağız. Araklı’nın Bereketli suyu insan sağlığına, böbreklere iyi geldiği söyleniyor.” şeklinde ifade etti.
SÜMELA KAPALI, AYASOFYA ÜCRETSİZ...
İran turizminden övgüyle bahsederek Trabzon turizmiyle karşılaştıran Gündönümü Tur’dan Halil Kibar Güven, “Tarım, ticaret ve turizm… Ticareti ortaya koyduğunuz sürece neyi nasıl satalım da kazanalım olur. Karadeniz turizmimizde çok değerli birkaç eserimizden Sümela Manastırı’mız var. Trabzon Karadeniz’in başkentidir. Taşın göle düştüğü yerdir. Burası olmasa diğer şehirlerde turizmin olma şansı yoktur. Sümela bizim için değerli ama kapalı. Ayasofya bizim için değerli dünyanın parası gelebilir oradan ülkemizin içerisinden. Ama ücretsiz.Trabzon’da turisti şehir merkezinde göremezseniz.
Zaten tabelaları izlerseniz nereden çıkacağınız belli değil. Kalkınma planları yapılır, turizm değerleri belirlenir sonra bununla ilgili devlet alt yapıyı hazırlar. Alt yapıyı sunmadan turist istersen ne olur? Arap turizminde olduğu gibi olur. Dünyada eşi ve benzeri olmayan bir manastırın hangi sebeple olursa olsun 4 yıl boyunca kapalı olup da kimsenin sesini çıkarmaması açıklanamaz.” şeklinde açıkladı.
Rabia MOLLAOĞLU Günebakış
İlginizi Çekebilir