© Araklı Arı Haber 2023

“Bizim Hoca” Beyaz Perdede

BİZUM HOCA”
BEYAZ PERDEDE
Çekimleri Trabzon’da gerçekleştirilen “Bizum Hoca” filminin gala gösterimi Forum Trabzon’da yapıldı. Yönetmenliğini Serkan Acar’ın yaptığı, senaryosunu Yılmaz Okumuş’un yazdığı, proje koordinatörlüğünü Harun Çelik’in üstlendiği ve başrollerinde Cezmi Baskın, Levent Ülgen’in oynadığı filmde Seymen Aydın, Mehmet Usta, Adem Yılmaz, Alay Cihan, Erdem Baş, Fatih Semih Habiboğlu, Volkan Girgin, Fatih Toğçuoğlu ve Tahsin Taşkın gibi başarılı oyuncuların yanı sıra Trabzonsporlu futbolcular Florent Malouda ve Jose Bosingwa, Trabzonspor’un eski futbolcusu İbrahima Yattara, Karadeniz’in sevilen sanatçısı Hülya Polat gibi isimler rol aldı. Bir Karadeniz komedisi olan ve Trabzon’da yapılan HES projelerini konu edinen filmin gala törenine Trabzon’un siyaset, iş, spor ve basın camiasından çok sayıda davetli katıldı. Gala gösteriminin bitmesinin ardından salonu dolduran izleyiciler oyuncuları ayakta alkışlayarak filme tam not verdiler.

HES’LERE KARŞI ÇIKILMALI
Filmde Bizum Hoca karakterini canlandıran baş rol oyuncusu Cezmi Baskın, filmin yöre halkına bir armağan olduğunu söyleyerek: “Aynı armağanı bizde izleyecek olanlardan bekliyoruz. HES projeleri baş belasıdır. Bu yörenin turizmini, havasını, suyunu, deresini, ormanını mahvedip kirletecek, yok edecek. Bunun için en çok da bu yörenin insanı bu filme seyrederek ve bunu yaygınlaştırarak destek vermeli. Çünkü halkın birleşmesi olmadan bu doğa katliamı engellenemiyor. Annemin memleketi olan Trabzon halkının bu filmi kendi meseleleri olduğunu fark edip HESlere karşı çıkması lazım. Trabzonspor, belediyeler, halkın kendisi bu filme destek olacaklar ve Türkiye’nin en temiz bölgesi olan Karadeniz’e sahip çıkacak, bu doğa kirlenmesine karşı koyacaklar. Burayı kurtarmak için büyük bir mücadele vermeleri lazım. Buralar Gezi Parkı olursa, orada elde edilen zaferler burada da elde edilebilir. Yöre halkının birbirini desteklemesi ve taşın altına elini sokması lazım. Buranın halkının Gezi Parkı’nda ki gibi birbirleriyle kol kola girerek HESlere direnmesi lazım. Elektriksiz yaşanabilir ama susuz, ağaçsız, arısız, balıksız ve havasız yaşanamaz.

BÖLGE ADINA İYİ TANITIM
Filmin en başarılı oyuncularından olarak kabul edilen, Trabzon’un yükselen değeri Seymen Aydın: “Bu Trabzon’da yaptığımız üçüncü galamız. Böyle filmlerin Trabzon’da çekilmesi hem şehrimiz adına hem bölgemiz adına, Trabzon’un tanıtılması için, kültürünün yaşatılması için ve birçok değerlerinin yaşatılması için sinema çok iyi bir fırsat. Bu topraklarda ne kadar film, dizi çekilirse o kadar bölgeye katkısı olacağını düşünüyorum. Bizum Hoca bir komedi filmi ama aynı zamanda Bizum Hoca karakteriyle Karadeniz’de HES’lere karşı, doğanın tahrip edilmesine karşı olan bir mücadeleyi anlatılıyor. Çok iddialı bir şekilde söyleyebilirim ki, şu ana kadar yapılmış en iyi Karadeniz filmi. Bu filmin bir derdi, bir niteliği ve anlatmak istediği bir teması var. Bundan sonrası için takdir seyircinin. Trabzonlu ve bu yörenin çocuğu olmaktan her zaman gurur duydum. Trabzon halkı ve Doğu Karadeniz insanı her zaman bana saygısını ve sevgisini göstermiştir. Ben de Allah ömür verdiği sürece onların bu sevgi ve ilgisine layık olmaya çalışacağım” dedi.

TS TARİHİNİ KONU EDİNEN FİLM MÜJDESİ VERDİ
Filmin başarılı senaristi Yılmaz Okumuş ise yaptığı açıklamada: “Bizum Hoca filmi daha önceki Sümela’nın Şifresi Temel ve Moskova’nın Şifresi Temel filmlerinin bir damarı niteliğinde. Bu kez diğerlerinden olan fark şu: Bizum Hoca, Karadeniz’de doğasına, deresine, alabalığına, yeşiline sahip çıkan bir adam. Bu bilgileri duyanlar bizi bir belgesel film mi bekliyor diye düşünmesin. İzleyecek olanlara şahane bir komedi vaat ediyoruz. Ama bu filmin birde meselesi var. Vicdanlı bir adamın etrafında köy halkının toparlanarak HES projesine karşı çıkmasını anlatıyor. Filmden beklentimiz konusunda bir şey söyleyemem ama Sümela’nın Şifresi Temel ve Moskova’nın Şifresi Temel filmlerini geride bırakabilirsek Temel filminin 3’üncüsünü Bizum Hoca’nın da 2’incisini çekeriz. Ben bu senaryoları ticari amaç için değil de yöremi, insanımı severek kaleme aldığım için seyirci onu anlıyor ve ilgi gösteriyor. Ben kendilerine ve ayrıca Trabzonspor kulübü başkanına, eski teknik direktörümüz Mustafa Reşit Akçay’a bize tolerans gösterip Malouda ve Bosingwa’yı yolladıkları için teşekkür ederim. Trabzonspor’un neden 1910’da değil de 1967 kurulduğuna dair güzel mizahi bir film de ufukta görünüyor. Onun da müjdesini buradan vereyim” şeklinde konuştu

TS FORMASI EN ÖZEL KIYAFETTİR
Geceye Trabzonspor forması ile katılan, filmin proje koordinatörü Harun Çelik şu şekilde konuştu: “Bu filmin bir konusu, bir senaryosu var. Film arka arkaya eklenmiş esprilerden oluşmuyor. Sağlam bir ana konu ve toplumsal sorun üzerine kurulmuş bir film. Trabzon ve Trabzonspor sevgisi bizim giyip çıkardığımız bir elbise değil. O bizim etimiz, kemiğimiz, kolumuz, bacağımız gibi. Bizler yazan çizen insanlar olarak Yılmaz Okumuş da başta olmak üzere, hayatımızın her alanında Trabzonspor var. Ben Hac’a giderken de Trabzonspor formasıyla gitmiştim. Galaya gelirken de Trabzonspor formasıyla geldim. Benim hayatta giymekten ve üzerimde taşımaktan en çok mutluluğu ve onuru yaşadığım forma bu. Bana ‘Gala için kıyafet hazırladın mı?’ diye sordular, ben de çok özel kıyafet hazırladığımı söyledim. Çubuklu formamı giyinip geldim. Çünkü benim için bundan daha özel bir kıyafet yok.

BALCI: DERELER OLMADAN BİZDE OLMAYIZ
Karadeniz’in sevilen sanatçısı Selçuk Balcı, filme müzikal anlamda katkı sağladığını söyleyerek filmle ilgili görüşlerini şu cümlelerle ifade etti: “Filmde temiz niyetli bir köy imamının doğayı kirletenler ve yok edenler konusunda bizleri nasıl aydınlattığını görüyoruz. Bu da, insanlarımızın ve yöre halkımızın daha da bilinçlenmesini sağlıyor. Yarın bir gün buralardan yok olan doğamız yüzünden göç etmek zorunda kalabiliriz. Yaşadığımız topraklar ufak ufak fark ettirilmeden elimizden alınıyor. Yarın bir gün buraların sahibi biz olmayacağız. Biz bunu elimizden geldiğince engellemeye çalışacağız. Ben müziğimle, sen oyunculuğunla bir şekilde sesimizi duyuracağız. Hepimiz belki dozerin üzerine çıkamayız ama bir şekilde tepkimizi ortaya koymalıyız. Bir de özellikle ekleyeyim, bunun siyasetle bir ilgisi yok. Bazen eleştiriyorlar ‘Sen sanatçısın bunlara katılma’ diye. Ben müzisyensem, bu yörenin sanatçısıysam ben bu çevreden, bu doğadan besleniyorum. Onlar olmadan bizlerde olamayız.”

FİLM İÇİN TRABZON’A GELİYOR
Galaya gecesine katılan ünlü oyuncu Arzu Yanardağ, yaptığı özel açıklamalarda Haziran ayında çekilecek Cevdet Gümüş yönetmenliğinde ki “On İkiden Sonra” filmi için bir buçuk ay Trabzon’da olacağının müjdesini verdi. Filmde Davut Güloğlu ile başrolleri paylaşacağını açıklayan Yanardağ, polis rolünü oynayacağını ve çok iyi bir komedi filmi olacağını söyledi. Film için uzak doğu sporları çalıştığını da kaydeden Yanardağ, Bizum Hoca filmi ile ilgili: “Zekice yazılmış ve kurgulanmış bir film. Karadeniz insanını çok seviyorum. Heyecanla yazın gelmesini bekliyorum” açıklamalarında bulundu.

HABER FATİH YILMAZ

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER