© Araklı Arı Haber 2023

Bölgenin bu Projeye İhtiyacı Var

BÖLGENİN BU PROJEYE İHTİYACI VAR.

SÜRMENE’DE DEV HAMLE Yaklaşık bir yıl önce kurulan Sürmene Gemi Donatımcılar kooperatifi SÜRGEMDOK Sürmene Yeniçam gemi tersanesine yapacakları dev entegre proje ile ilçeye istihdam sağlayacak.

 

 

Kooperatifin kuruluş amacı Yeniçam Tersanesinde atıl durumda olan büyük bir bölüm yapılan proje ile aktif olarak devam etmekte olan gemi inşasının yan sanayisi olan donatı konusunda yeni iş merkezleri oluşturmak ve yan sanayicileri bir araya toplamak.

 

UCUZ VE HIZLI TESLİMAT OLACAK

 

Konuyla ilgili mimari yönetim kurulu başkanı Mustafa Kemal SEZER Şöyle konuştu “ Burada gemilerin ana aksamı yani kaba imalatı yapılmakta. Kooperatif olarak yaptığımız proje kapsamında Gemilerin iç donatısı iş kollarında faaliyet gösteren sanayicileri de buraya toplamak. Bu oluşumun sonrasında imalat daha ucuz ve hızlı bir şekilde teslimat yapma imkanı oluşacaktır. Yurt içinden ve Yurt dışından olan müşterilerimize şohwrum olarak ta çeşitli alternatifler ve çoklu seçenekler sunacağız. Böylelikle müşteriler başka tersanelere veya üretim merkezlerine kayması önlenecek ilçemize maddi girdi sağlanacaktır”. Dedi.

 

BU PROJE BİR GEMİNİN %50 SİNE HİPAT EDECEK

 

Bölgenin tanıtımı ve istihdam sayısını da artıracağını belirten SÜRGEMDOK yönetim kurulu başkanı Alaattin KURŞUN konuyla ilgili önemli konulara değindi “Sürmene Yeniçam bölgesi, Trabzon’da en çok istihdamın sağlandığı, Türkiye çapında ünü olan, özellikle balıkçı gemisi inşasında zirvede olan, son yıllarda değişik tarzda gemilerin de başarıyla inşa edildiği tersanelerin toplu olarak bulunduğu bir bölgedir. 2021 yılında 11 gemi ihraç edilmiş ve yaklaşık 25 milyon dolar yabancı sermaye ülkemize kazandırılmıştır.

 

Bunun yanında yaklaşık 50 milyon dolarlık iç piyasaya ürün sunulmuştur. Bahar ve yaz aylarında 1000 kişi üzerinde direkt istihdam sağlanmaktadır. Bu sayı donatım ekipleriyle birlikte 3000 kişiyi geçmektedir. Yan sanayi veya donatımın yeri : Bir geminin maliyetinin %20 si çelik, %30 u makine ve cihazlardan oluşmaktadır. geriye kalan %50 lik kısım ise donatım kalemleridir.

 

Bunlar; cam, mobilya, elektrik, boya, torna işleri ve bunun gibi işlerden oluşmaktadır. 40 metre büyüklükteki bir gemide yaklaşık 5 000 adam/gün çelik işçiliği varken, donatımda bu rakam 7 000 adam/gün civarındadır.” Diye belirten Başkan Kurşun bu proje ile şunları amaçlamaktayız:

 

*mevcut tersanelerin yeni işler almalarına doğrudan katkı sağlamak * müşterilerin tüm hizmetleri aynı yerden alabileceği bir yapı oluşturmak, * bölgede çalışmasına başlanılan askeri tersane ve lojistik merkezine gerekli lojistik desteği ve işgücünü sağlamak * çevre kirliliğini engellemek, doğaya zararsız sistemler üretmek *ek istihdam sağlamak (2 yılda 500 kişi istihdam edilebileceği öngörülmektedir.) * ar-ge çalışmaları yaparak, tersane, çiftlikler, barajlar ve diğer alakalı işlerde öncülük ve kolaylıklar getirmek.

 

* bölgemizde bulunan üniversite öğrencilerine staj ve iş imkanı sağlamak * sanayi üniversite işbirliğini reel imalat sektörüne doğrudan yansıtmak * yabancı müşterilerin talepleri doğrultusunda yan sanayi oluşturmak Üniversitenin rolü: Hemen yanımızda bulunan Gemi mühendisliği fakültesi ve Abdullah kanca meslek Yüksek okulunun akademik özelliklerinden üst düzeyde yararlanılarak bilimsel ARGE çalışmalarıyla sektöre büyük katkı sağlanacağını da belirten Kooperatif yönetim kurulu başkanı ve üyeleri şöyle devam ettiler

 

“KTÜ sürmene Abdullah Kanca myo başta olmak üzere, üniversitelerin gemi inşa, makine ve malzeme, elektrik ve elektronik ve bunun gibi sanayiye direkt katkı verecek insanların araştırma yapabileceği, çalışabileceği ve aradığını aynı yerde bulabileceği bir ortam oluşacaktır. Bunun yanında kooperatifimizde mevcut durumda teknokent firmaları bulunmaktadır. Sayıları artacak olan firmalardan, danışmanlık, üniversite sanayi işbirliği gibi alanlarda yararlanılacak ve kendilerine ürünlerini satabilecekleri ve deneyebilecekleri ortam sağlanacaktır.

 

diye devam eden kooperatif yetkilileri şunları amaçladıklarını söylediler. ”Doğu Karadeniz’in en büyük istihdam sağlayıcı sanayisi olan gemi inşa sektöründe, düzensizliğin ortadan kalkması, müşterinin istediği ürüne şehir şehir dolaşarak değil, düzgün planlanmış bir sanayi bölgesinde ulaşması hedeflenmektedir. Bölgede yerli yersiz dağılmış olan imalatçı ve tedarikçilerin bir sanayi çatısında toplanarak, bölgede çevre ve görüntü kirliliğinin önlenebileceği öngörülmektedir. Mevcut tersanelerle işbirliği içerisinde ortak müşterilerimize daha iyi hizmet vermek ve müşteri memnuniyeti arttırmak dolayısıyla iş potansiyelini arttırmak hedeflenmektedir.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER