Dulköy, Araklı
KÖYLERDulköy, Trabzon ilinin Araklı ilçesine bağlı bir köydür.
ARAKLI ilçemize yakın köylerinden birisi de Karadere vadisinde bulunan Dul Köyü
İle uzaklığı : 38 km. İlçeye uzaklığı : 8 km. Köy 150 hane olup, 453 nufusu vardır. Köydeki okul öğrenci sayısının yetersiz oluşu nedeniyle kapalıdır. Köyde taşımalı sistemle eğitim yapılmaktadır. Köyde Sağlık Oçağı bulunmaktadır, haftada bir gün Araklı Merkez Sağlık Oçağından hemşire gelmektedir.
Köyde 3 adet cami vardır. Bunlardan bir tanesi eski olup, taştan yapılmıştır. Diğer 2 cami de betondan yapılmıştır. Mahalle ve mevki olarak ise, Gozandik mahallesi, Meseğor mahallesi, Sırt mahallesi Rizeli mahallesi, Mahmutoğlu mahallesi,Kanlar Mahallesi ve Merkez -cami- mahallesi vardır.
Köy yolunun tamamına yakını asvalt ve betondur. Çok az betonsuz kısım vardır. Köyün gecim kaynakları fındık,Çay ve hayvancılıktır.
Tarihçe
Köyümüzün adı şurdan gelmektedir: Bursa’dan Bayburt’a göç eden Büyük Kırcı, ordan Boğali’ye gelmişler,daha sonra şu anda bulundukları köye gelmişlerdir. Rivayete göre köyün ileri gelenlerinden birisinin kocası ölmüş ve karısı dul kalmıştır. Ağanın karısıyla kimse evlenemediği için köyün adı DUL kalmıştır. O günden bugüne köyün adı değişmemiştir.İSİMİ DEĞİŞMEYEN KÖYLERDENDİR
Kültür
Köyün gelenek, görenek ve yemekleri hakkında bilgi yoktur. köyün gelenek ve göreneklerinde şunlar vardır.Ramazana girerken köy kadınları ortaklaşa yufka açar.bayramlarda baklava yapılır. En önemli geleneğimiz eskiden beri devam eden düğünlerimiz günümüze kadar süre gelen, kemençe ile kına gecesi ve gelin alma ile devam etmektedir. En önemli geleneğimiz düğünlerde ve bayramlarda silah atmaktadır. Köyümüzün meşhur yemekleri: kuymak, dönme kuymak,kara lahana dolması, mısır çorbası, ğoliya, kara lahana çorbası, kesme makarna, hamsi, zumur, su böreği, mısır lapası. Köyün ileri gelenleri:
Alioğlu ailesi
Sarıosmanoğulları Ailesi
İsmailoğlu AİLESİ
Mahmutoğlu ailesi
Hasanoğlu ailesi
Gürcüoğlu ailesi
yakupoğlu ailesi
Köyümüzün okuryazar oranı % 90 olup, Türkiye’nin değişik yerlerinde önemli mevkilerde birçok bürokrat mevcuttur.
Coğrafya
Trabzon iline 39 km, Araklı ilçesine 8 km uzaklıkta olup; köye ulaşım 4 yönden kara yolu ile bağlantısı sağlanmış olup, arazi yapısı dik ve kaygan zeminlidir. Bitki örtüsünün % 80’i fındık, %10’u çay, % 10’u ormandır. Köyümüzün bilinen ırmakları KARANLIKIRMAK Kamboz, Halada, Zavzaga deresidir. Yılın 10 ayı yağışlı geçer. Coğrafi ypısı ve görünümü çok güzel olup, mutlaka görülmelidir. En önemli mevkisi GUGUL’DUR; bu tepeden köyün ve ilçenin her tarafı görünmekte olup, bu tepenin en önemli özelliği mangal keyfi yapılmasıdır. GUGUL’un sakinlerinden Rahmetli Kibar Ağa’nın vasiyeti üzerine bilimum işleri yerine getirmede yeğeni KAMURAN ALİOĞLU nu yetkili kılmıştır.
Mahalleler;
ÇEPNİ Mahallesi
MAHMUTOĞULLARI Mahallesi
KARŞIKİ Mahallesi
BANİCİOĞULLARI Mahallesi
İRİZELİLER Mahallesi
OSMANLILAR Mahallesi
KİNALİOĞLU Mahallesi
DAŞGANA Mahallesi
AYIR Mahallesi
KANLAR Mahallesi
KOZALDIKLILAR Mahallesi
MESAHOR Mahallesi
Dul Köyü Muhtarı Hasan Ay dır
İlginizi Çekebilir