© Araklı Arı Haber 2023

O Bölgeye Taş Ocağımı Yapılacak

Gümüşhane ili sınırları içerisinde yer alan Alçakdere Köyü’ne bağlı Alçakdere, Fuskumut ve Ortakıran Yaylaları yanında, Araklı’ya bağlı Sulakyurt Mahallesi’ne yakın bölgede büyük bir alanın taş ocağı yapılması için çalışmalar yürütülüyor. Bu karardan ve yapılacak çalışmalardan Alçakdere Köyü ve yaylaları ile Sulakyurt ve civar mahallelerin haberi ise yok.

Alçakdere Köyü sınırlarında kurulacak taş ocağından Sulakyurt, Gebiya Yayla, Carmülük Yayla, Vayvara, Küçükortakıran, Çukur Yayla, Alçakdere Köyü, Ortakıran Yayla, Fuskumut yaylaları yanında Boğalı-Bahçecik-Pazarcık yerleşimleri ve orman varlığı da etkilenecek.

Kurulacak taş ocağındaki patlatmaların bölgedeki insan yaşamını, tüm yaban hayatını, hayvancılık faaliyetlerini, yeraltı su kaynaklarını, turizm düşüncelerini bozacağını söyleyen Alçakdere Köyü ve yaylalarının sakinleri, böyle bir taş ocağını köylerinde ve yaylarında istemiyor.

Yöre ahalisi, muhtemel taş ocağının muhteşem bir orman varlığına sahip Sulakyurt, Boğalı, Bahçecik ve yüksek turizm değerine sahip Pazarcık bölgelerini de, çıkaracağı tozla, gürültüyle, ağır kamyon trafiği ile mahvedeceğini söylüyor.

Alçakdere Köyü ve civarındaki mahalle ve yaylaların sakinleri; daha yayla mevsimi açılmadan aceleyle verilen bu kararın doğru ve samimi olmadığını, halkı bilgilendirecek ve halkın kanaatini alacak bir ÇED sürecinin olması gerektiğini, bu taş ocağından etkilenecek tüm köy ve mahalle muhtarlarının biraraya gelerek bu yanlış karardan dönülmesi için halkla ortak hareket etmeleri gerektiğini söylüyorlar.

Yöre ahalisi, hepsi tarım ve turizm için bir gelecek hükmünde olan yaylalarımız, kişisel çıkarlar ve şahsi kazançlar uğruna halkın elinden alınmamalı diyorlar. Yöre halkı şunu da ekliyor: “Ankara’daki siyasetçilerimiz; halkın hassasiyetlerini görmezden gelerek, halka rağmen dayatma şeklinde faaliyet yürüten yerel bürokrasiye ve yerel siyasetçiye dur demeli. Bu tür bürokrasinin ve yerel bazı siyasilerin verdiği hatalı kararlarının bedelini, hep Ankara’daki siyasetçi ödememeli. Yanlış yerel kararlar üzerinden halk ile Hükümet karşı karşıya getirilmemeli”. 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER