© Araklı Arı Haber 2023

Trabzon'da bu İlçe Adından Söz Ettiriyor

Yomra, Trabzon ilinin ilçesi ve 25 Mahalleden (Çamlıca, Çamlıyurt, Çınarlı, Demirciler, Gülyurdu, Gürsel, İkisu, Kaşüstü, Kayabaşı, Kılıçlı, Kıratlı, Kömürcü, Maden, Namık Kemal, Ocak, Oymalı, Özdil, Pınarlı, Sancak, Şanlı, Tandırlı, Taşdelen, Tepeköy, Yenice, Yokuşlu ) oluşmaktadır.

 

19 Haziran 1957 tarihinde 7033 sayılı kanunla ilçe haline dönüştürülmüş, 4 Nisan 1959 tarihinde Trabzon ilinin ilçesi olmuş ve fiilen ilçe teşkilatı kurulmuştur. Yomra ilçesinin ilk adı Durana’dır. İlçeye ilk yerleşenler tarafından bu isim verilmiştir. İlçe yeni adını içinde yetişmekte olan Yomra elmasından almıştır.

 

Yomra Elması Coğrafi İşaret Tescil Belgesini Yomra Belediyesi tarafından yapılan başvuru neticesinde 2021 yılında aldı.

 

Yomra ilçesinin Büyükşehir yasasıyla birlikte köy tüzel kişilikleri sona ermiş olup 25 mahallesi bulunmaktadır.[2] Oymalıtepe, Kaşüstü gibi belde belediyelikleri nüfusu 2 binin üzerinde olmasına rağmen kanunla kapatılmıştır.

 

İlçe, Trabzon merkezine 10 km uzakta, havalimanı ve Karadeniz Teknik Üniversitesine 7 km uzaklıktadır.

 

İlçenin kuzeyinden geçen sahil yolu ile trafiğin ilçe merkezinde yoğunlaşmasının önüne geçilmiştir. Böylece ilçe trafik yönünden rahata kavuşmuştur.

 

İlçe sınırları içerisinde; Novotel (5 Yıldız), Sandal Otel (3 Yıldız), Trabzon Adalet Sarayı, Dünya Ticaret Merkezi, dünyaca ünlü birçok otomobil firmasının satış ve servisleri, mobilyacılar sitesi, balık çiftlikleri, Cevahir Outlet AVM, Trabzon AVM, Petrol Ofisi, Shell ve Aytemiz petrol istasyonları bulunmaktadır.

 

Ayrıca Trabzon'un ilk vakıf üniversitesi olan Avrasya Üniversitesinin kampüsü, Kredi Yurtlar Kurumunun 4 bin kişilik öğrenci yurdu(Yomra Kanuni Erkek Yurdu) ve Türkiye'nin en büyük jimnastik salonu da bulunmaktadır.

 

 

Tarihçe

 

Eski adı Durana'dır. Yomra adını burada yetiştirilen aynı adlı çekirdeksiz elmadan almıştır.

 

Yomra Trabzon İmparatorluğu sınırları içindeyken 1461'de Osmanlılar tarafından ele geçirildi. 1867'de Trabzon vilayeti kulunca, nahiye olarak bu vilayetin merkez sancağına bağlandı.

 

1896 tarihli vilayet salnamesine göre Yomra nahiyesinin nüfusu 24.776 kişiden oluşuyordu. Bu nüfusun yüzde 15,6'sı (3.878 kişi) Rum, yüzde 13,4'ü (3.342 kişi) Ermenilerden oluşuyordu. Nahiyenin idari merkezi Kavata'ydı. Nahiye yetiştirdiği üzüm, armut ve çekirdeksiz elmasıyla ünlüydü. Trabzon kentini meyvesi Yomra nahiyesinden sağlanıyordu.

 

Ayrıca Yomra'da özenli miktarda fındık üretiliyordu. Nahiyenin Samaruksa-i Sagir adlı köyde çıkan "Şana" adlı maden suyu şişelenip Trabzon vilayetinde satılıyor, İstanbul'a gönderiliyor ve Avrupa ülkelerine de ihraç ediliyordu.

 

Uzun süre nahiye olarak kalan Yomra, 1957'de Trabzon ilinin ilçesi haline getirilmiştir.

 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER