© Araklı Arı Haber 2023

Yusuf Durmuş Kazanan Araklı Oldu Dedi

Boşuna uğraşmayın kazanamazsınız dedikleri davayı 3 yıl mücadelenin sonunda kazandık. Filmleri konu olacak enteresan bir başarı hikayesi. Yer Trabzon Araklı Taşgeçit Mahallesi. Mahallenin içinden akan ve mahallenin yaylalarından köken alan harika bir dere akıyor. Içinde kırmızı benekli alabalıktan su sabununa kadar harika canlılar yaşıyor. Akarsuyun çevresinde çok sayıda endemik bitki ve harika bir doğası var. Birçok yerde olduğu gibi masa başında burayı HES olarak birilerine veriyorlar. Derenin suyu yatağından alınacak başka bir vadiye yukarıdan aşağı akıtılarak ve enerji üretilecek. Ancak o derenin üzerinde halkın Yüzyıllardır yaptığı ve halen çalışır durumda Değirmenler, alabalık tesisi ve köylünün ihtiyacını karşılayan tarım yaptığı, hayvanlarını beslediği dikkate alınmıyor.

Mahalle halkına danışılmadan masa başında oturduğu yerden sözde bilim insanları Profesörler, öğretim görevlileri bölgeye gitmeden uydurma rapor yazıp, ölmüş insanların yaşıyormuş gibi fotoğraflarını çevre etki değerlendirme raporlarına koyarak burada yapılacak HES projesi ile ilgili uygundur, zarar vermeyecektir sahte raporu hazırlıyorlar. Proje raporuna konan fotoğraflar bu bölge ile ilgili değil iç Anadolu'dan ve farklı yerlerden olduğu tespit ediliyor. Rapordan 2 yıl önce 2015 yılında bir iş kazasında ölen Doktor Ali Celal hoş sanki 2017 yılında buraya gelmiş, mezardan kalkmış, burada çalışıyormuş gibi fotoğrafları raporda yer alıyor.

 

Oysa ki Ali Celal boş 2015 yılında vefat etmiş. Bu durum Ali Celal Hoş'un Öğretim Görevlisi Yusuf Durmuş'un Hacettepe Üniversitesi'nde bir zamanlar öğrencisi ve meslektaşı olması nedeniyle tespit ediliyor. 2020 yılında Ben de yine aynı bölgede bir HES i mahkemeye vermişim ve mücadele ediyoruz. Taşgeçit Mahallesi'nden Bayram Gündoğdu beni aradı ve mahallelerinde bir sorun olduğunu ne yapabileceğimizi söyledi ve destek istedi. Aslında HES projesi ile ilgili her şey bitmiş, her şey kılıfına uydurulmuş ve bir yanlışa daha imza atılacak pozisyona gelinmiş şirket işe başlayacak. Buna rağmen bu yanlış işi durduracağımızı başaracağımızı ve her türlü desteği vereceğimizi söyleyerek işe başladık. Önce dava açtırdık. Bayram Gündoğdu ve arkadaşları Trabzon idare mahkemesine bundan 3 yıl önce dava açtı. Mahkeme heyeti Her şey tamam her şey bitmiş diyerek itirazımızın yerinde olmadığına hükmederek davayı reddetti. Proje raporunu detaylı okuyup bütün sahte ve yanlış bilgileri tespit ederek Danıştay'a itiraz başvurusunda bulunduk ve bilirkişi atanmasını sağladık. Trabzon İdari Mahkemesi 5 tane bilirkişi atadı, bilir kişiler doğru dürüst inceleme yapmadan bölgeye giderek şirketin ve valiliğin lehinde karar verdi.

Trabzon İdari Mahkemesi 2. kez devamızı reddetti. Tekrar Danıştaya itiraz ederek bilir kişilerin hazırladığı raporun doğru olmadığını, taraflı olduğunu bilimden uzak olduğunu, fauna ve Flora uzmanı olmamalarına rağmen bu konuda rapor yazdıklarını tespit edip ileterek itirazda bulunduk. Ankara Danıştay 6. Dairesi ikinci kez Trabzon idare mahkemesinin kararını bozarak yeniden içinde Fauna ve Flora konusunda uzman bilir kişilerinde olacağı bilirkişi atamasına hükmetti. Trabzon İdari Mahkemesi 7 tane bilirkişi içerisinde 3 profesör 2 Doçent 2 tane doktor öğretim üyesi olmak üzere görevlendirdi. Bilir kişiler bölgede 2. kez inceleme yaptılar ve daha önce hazırlanan çevre etki değerlendirme raporunun bilimsel olmadığına karar verdiler. Bilirkişi raporuna istinaden Trabzon İdare Mahkemesi daha önce iki kez reddettiği davayı bu sefer çevre etki değerlendirme raporunun bilimsel olmadığı yönündeki kararı onayladı ve davayı kazanıldık. Iki kez Danıştaydan çevrilen, ısrarla takip edilen, yanlış olduğunu tespit ettiğimiz bir HES projesi sonunda Taşgeçit mahallemizin halkının mücadelesi ile, her aşamasında dilekçelerin yazılmasında, davanın takibinde vermiş olduğum Akademik ve bilimsel destek nedeniyle dava kazanılmıştır. Trabzon Araklı Taşgeçit Mahallesi başarmıştır. Trabzon'da Tarihte ilk, Araklı'da Tarihte ilk olarak bu aşamaya gelinmiş yanlış planlanan çevre etki değerlendirmesi sahte olan bir HES projesi halkımızın ve şahsımın kararlı mücadelesi sonrasında kazanılmıştır. Bütün bu süreçte bize destek veren basın kuruluşlarına, bölge halkına, Taşgeçit mahallemizin değerli insanlarına, Taşgeçit Mahallesi muhtarımız Ziya Kodaman'a, Taşgeçit Mahallesi dernek başkanımız Abdurrahman Harbiye, davayı açan, davanın takibini yapan her aşamasında iletişim kurduğumuz bu başarının mimarı olan Bayram Gündoğdu ve arkadaşlarına çok çok teşekkür ederim.

Bu mücadele ve dava filmleri konu olacak, gelecekte çocuklarımızın ve torunlarımızın örnek alacağı, haksızlığa, hukuksuzluğa, yanlışa karşı yapılmış ve başarıya ulaşılmış önemli bir başarı hikayesi olarak tarihteki yerini alacaktır. Her şey bitti boşuna mücadele etmeyin, her şey bitti hukukta sorun var Hakim Savcılar siz ne yaparsanız yapın rantçıların yanında olurlar diyenlere Buradan şunu söylüyorum siz onlarca yüzlerce yanlışla mücadele edin, bir tanesini bile başardığınızda, birçok şeyin düzeleceğini göreceksiniz. Bir şeyi değiştirdiğiniz zaman çok şeyin değişeceğini göreceksiniz. Araklı belediye başkanlığına 31 Mart 2024 seçimlerinde bağımsız aday olmuştum ve yarışmıştım. Seçimlerin olduğu tarihte henüz dava kazanılmamıştı buna rağmen Trabzon Araklı Taşgeçit halkı şahsımın yaptığı mücadeleye inanıp ve güvenerek dava sonuçlanmamasına rağmen şahsıma mahallede Tarihte ilk kez bağımsız bir adaya oy vererek ikinci sırada olmasını sağlamıştır. Bu çok değerlidir. Buradan bir kez daha Araklı halkımıza Taşgeçit mahallemizin değerli insanlarına, bize güvenip inananlara çok çok teşekkür ederim. Yanlışlara karşı yılmadan mücadele etmeye devam edeceğiz. Saygılarımla duyurulur. Emekli Öğretim Görevlisi Yusuf Durmuş Çevre Bilimci

 

 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER