Araklı Saadet Partisi ilçe başkanı Mehmet Emir son zamanlardaki ilçede yaşanan Çöp ve küçük sanayi sitesi ile ilgili yaşananları basın açıklaması yaprak kamuoyunun dikkatini çekti.
Saadet Partisi Araklı İlçe Teşkilatı olarak Araklı’mızın sıcak gündemiyle alakalı basın açıklamamıza siz değerli teşkilatımız ve basınımızın güzide mensupları hoş geldiniz, safalar getirdiniz.
Bildiğiniz gibi Araklımız yaklaşık dokuz yıldır iktidar partisine mensup bir belediye ile yönetilmektedir. Bu dokuz yıllık sürede geriye dönüp baktığımızda Araklı, Trabzon’un 48.600 nüfusla 2. Büyük ilçesi iken, bugün nüfusu azalmasına rağmen 47.400 nüfus ile halen 2.büyük ilçesi konumundadır.
Oysa ki nüfusu ve yerleşimi Araklı’mızda çok daha küçük olan Trabzon’un diğer ilçelerinin Araklı’ya kıyasla aldıkları yatırımlar neticesinde o ilçelerde;
Nüfusta, ticarette, ekonomide, eğitimde, sosyal ve kültürel alanda gözle görülür bir değişim ve artış herkes tarafından görülmektedir.
Araklı’mız’ın ne gariptir ki bu konularda istenilen ve beklenilen gelişmeyi sağlayamadığı gün gibi ortadadır.
Araklı\'nın birçok sorunu ve problemi olduğunu biliyoruz.
Son günlerde kamuoyunu meşgul eden bir çok önemli sorundan özellikle şu iki konuya Araklı Küçük Sanayi Sitesi ve Araklı da yapılmak istenen Çöp Tesisi ne değinmek istiyoruz.
Öncelikle Araklımız’ da yapılmakta olan Küçük Sanayi Sitesi Projesi’nde emeği geçenlere teşekkür ettiğimizi baştan ifade edelim.
Teşekkür etmekle birlikte bazı soruları da sormak istiyoruz.
*Araklı’daki sanayi esnafımızın ihtiyacı olmasına rağmen Araklı dışındaki insanlara adeta gayrimenkul yatırımı mantığıyla Araklı Küçük Sanayi Sitesi’nden neden yer verilmiştir? Oysa ki Araklı esnafından talep etmelerine rağmen kendilerine yer kalmadığı ifade edenler var.
*Yapılan Araklı Küçük Sanayi Sitesi‘ndeki iş yerlerinin bir çok sanayi esnafımızın kapasitesini ve istihdamını artırmasına , çalışmasına ve kullanımına uygun mudur?
Uygun olmadığı bir çok sanayi esnafı tarafından yüksek sesle belirtilmektedir.
TOKİ’nin Türkiye’de toplu konut ve daire projelerinde uzman olduğu herkes tarafından bilinen bir gerçektir. Ancak sanayi konusunda Araklı Belediye Başkanı’nın da ifade ettiği gibi TOKİ, Türkiye genelinde 2. veya 3. proje olarak Araklı Küçük Sanayi Sitesi’ni yapmıştır. Bu tecrübesizlik de sanayi esnafımızın beklentilerine ve ihtiyaçlarına hem kullanımda hem de ekonomik anlamda cevap verememiştir.
*Araklı Belediye Başkanı ve o dönem bir grup sanayi esnafımızın girişimiyle daha işin başında TOKİ ile yapılan görüşmeler neticesinde birim m2 fiyatı KDV dahil yaklaşık 1090 tlolara açıklanırken Araklı Belediye Başkanı bu haberi sanayi esnafımıza MÜJDELİ bir haber olarak;
’’ Araklı Küçük Sanayi Sitesi esnafımıza hayırlı olsun’’ diye açıklamıştır.
Ancak bugün gelinen noktada fiyatların hiç de o gün Araklı Belediye Başkanı’nın ifade ettiği şekilde olmadığı ortalama maliyetin birim m2 fiyatının yaklaşık olarak 1900 tl olduğu ortaya çıkmıştır.
Araklı Belediye Başkanı bu fiyatlarda Araklı Belediyemiz’in hiçbir dahlinin olmadığı, tamamen TOKİ’nin insiyatifinde TOKİ nin bir kararı olduğunu söylemiştir.
Saadet Partisi Araklı İlçe Teşkilatı olarak buradan sormak istiyoruz.
NEDEN ?
Fiyatlar 1090 tl olduğunda proje Araklı Belediye Başkanlığı tarafından sahiplenilirken, bugün fiyatlar yükseldiğinde yaklaşık 1900 tl olduğunda neden sahiplenilemiyor?
Çünkü Araklı yerel siyasette ve yerel yönetimlerde malesef sahipsiz kalmıştır.
Araklı Küçük Sanayi Sitesi’nden dükkan talebinde bulunan esnafımıza, hakkı olan dükkanlarının, söz verilen fiyatlardan, esnafımıza teslim edilmesi dürüst ve sorumlu siyasetin gereği olduğunu belirtirken, Saadet Partisi Araklı İlçe Teşkilatı olarak sanayi esnafımızın her zaman yanlarında olduğumuzu belirtmek isteriz.
İkinci bir husus Araklımız’da yapılması planlanan çöp tesisidir.
Saadet Partisi İlçe Teşkilatı olarak Araklı’ya yapılması düşünülen çöplüğün ne ’’VAHŞİ’’sinin ne de ’‘EHİL’’ olanının yapılmasını bırak, Araklı\'nın adının Çöp ile anılmasını dahi asla kabul etmiyoruz.
Trabzon Rize Katı Atık Birliği (TRABRİKAB) kurulurken yapılan sözleşmenin gereği olarak çöplerin 1. Dönem’de Trabzon’a, 2. Dönem’de Rize’ye dökülmesi kararlaştırılmıştı. Bugün ise 2. Dönem’ de çöpler Trabzon sınırları içerisine ve ısrarla neden Araklı\'ya dökülmek isteniyor?
Hele ki çöplüğün yapılması düşünülen mevkinin ;Yerleşim alanı, tarım arazisi, yeraltı su kaynaklarını varlığı ve Yanbolu Deresi\'nin hemen bitişiğinde olduğu herkes tarafından bilinmektedir.
Aynı zamanda heyelan bölgesi olmasından dolayı bu bölgede 2006 yılından beri yerleşim birimi yapılmasına müsaade edilmemektedir. Bu çöp tesisi Araklı’nın merkezi ve 8 mahallesini direk etkilemektedir. Bunun yanında Arsin ilçesinin de 6 ila 7 mahallesini olumsuz etkilemektedir.
Bütün bunlar ortadayken çöplüğün Araklı\'ya yapılması doğru mudur? Ben Araklı’ nın milletvekiliyim diyen siyasilerin bu konuyla alakalı daha önce verdikleri sözleri tutmalarını Araklı halkı olarak bekliyoruz.
15 yıllık iktidar partisinin yereldeki temsilcilerine özellikle seslenmek istiyoruz.
Bir işin yapılıyormuş gibi görünmesinin , o işin yapıldığı anlamına gelmediğini belirtmek isteriz.Bu vesileyle yapmış olduğumuz basın açıklamamıza, halkımızın bilgilendirilmesi adına göstermiş olduğunuz ilgiden dolayı siz basın mensubu arkadaşlara ayrıca teşekkür ederiz