TRABRİKAB tarafından Trabzon’un Araklı ilçesi Taşönü Mahallesi’nde yapılması planlanan Katı Atık Bertaraf Tesisi’ne itiraz eden Arsin-Araklı Platformu üyeleri, başlattıkları kampanya sonucu topladıkları imzaları Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne teslim etti.
TRABRİKAB tarafından Trabzon’un Araklı ilçesi Taşönü Mahallesi’nde yapılması planlanan Katı Atık Bertaraf Tesisine itiraz eden Arsin-Araklı Platformu üyeleri, başlattıkları kampanya sonucu topladıkları imzaları Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne teslim ettiler.
Yaklaşık 4 bin imza topladıklarını belirten Arsin/Araklı Platformu üyesi Ömer Yakupçebioğlu, “ÇED sürecinde yapılması gereken halkı bilgilendirme toplantısı dahi yapılmamıştır. İtirazımızı sonuna kadar sürdüreceğiz.” dedi.
Arsin-Araklı Platformu üyeleri, TRABRİKAB tarafından Trabzon’un Araklı ilçesi Taşönü Mahallesi’nde yapılması planlanan Katı Atık Bertaraf Tesisi için verilen “ÇED Gerekli Değildir” kararına itiraz için başlattıkları kampanya sonucu topladıkları imzaları Trabzon Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne teslim ettiler. Toplanan 4 bin imzayı içeren dosya ile birlikte itiraz dilekçesini de ilgili kuruma teslim ettiklerini belirten Arsin-Araklı Platformu Üyesi Ömer Yakupçebioğlu, şunları söyledi: “Trabzon Büyükşehir ve Rize Belediyeleri iş birliği ile kurulan TRABRİKAB tarafından Trabzon ili Araklı ilçesi Taşönü Mahallesi sınırlarında Katı Atık Bertaraf Tesisi kurulması planlanmış olup ilgili ÇED raporu bakanlığınızın nihai onay sürecine sunulmuş olup 10 günlük görüş ve itiraz aşamasına gelinmiştir.
İlgili ÇED raporu tarafımızdan da incelenmiş olup raporda konu edilen bazı başlıklarla ilgili olarak aşağıdaki hususlar tespit edilmiştir. 1) 26.03.2010 tarih ve 27533 sayılı Atıkların Düzenlenme ve Depolanmasına Dair Yönetmeliğin Ek I – 1 a maddesine aykırıdır. Tesise 250 metreden yakın 25 adet konut bulunmaktadır. 2) Sahada olumsuz etkilenecek zengin yer üstü ve yer altı suları bulunmaktadır. 3) Sahada devam eden heyelan tehlikesi vardır. Bu durum TMMOB raporunda açıkça belirtilmiştir.
4) İlgili arazide bölgemiz turizmine kazandırılması gereken doğal yer altı mağaraları bulunmaktadır. 5) Sahaya ulaşımı sağlayacak tek yol sahilden yaklaşık 3,5 km boyunca tarihî Santa Harabelerinin de yoludur. Projenin turizm açısından olumsuz etkileri de ortadadır. 6) Saha, Arsin ve Araklı ilçelerine ait yaklaşık 15 bin nüfusu olumsuz etkileyecek konumdadır. 7) Sahanın etrafı tamamen tarım arazisidir.
8) Bahsi geçen olumsuzlukların tamamı TMMOB\'un 25.02.2018 tarihli raporunda açıkça ifade edilmiştir. Bahsi geçen ÇED raporuna yukarıda belirtilen hususlardan dolayı itiraz ediyoruz. Belirtilen nedenlerle nihai onaya sunulmuş ÇED raporunun reddedilmesini talep eder, saygılar sunarız.”