Trabzon’un 18 ilçesinde yerel eşitlik masası kuruluyor
Trabzon Büyükşehir Belediyesi tarafında Trabzon’un tüm ilçelerinde “Yerel Eşitlik Masası” oluşturulması için eğitim çalışmalarına Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu’nun katılımıyla başlandı. Hamamizade İhsanbey Kültür Merkezinde düzenlenen programda katılımcılara seslenen Başkan Gümrükçüoğlu, “aile” kavramının önemine dikkat çekerken, bu konuda üzerlerine düşen her türlü vazifeyi fazlası ile yerine getirme gayretinde olduklarını ifade etti.
Trabzon Büyükşehir Belediyesinin kadın alanında yaptığı çalışmalarla Türkiye’de ilkleri gerçekleştirdiğini kaydeden Gümrükçüoğlu sözleirne şöyle devam etti: “Trabzon’umuz tarihten beri medeni cesareti çok iyi olan bir şehir. Bu medeni cesaret aynı zamanda hanım kardeşlerimizde de var. Hatta bakıyoruz ki evlerimize yön verenlerde, fedakârlık edenlerde onlar. 2013 yılında Türkiye’de AB’nin “Kadın Erkek Yerel Eşitlik Şartını” ilk imzalayan il belediyesi biz olduk. İmzalamakla da kalmadık, devam ettirdik, bu programlar harfiyen yerine getirildi. Bu bizim için hakikaten övünç vesilesi olan bir husustur. Ondan sonra bir program yapıldı. Ülkemizin tümünde “Kadın Dostu Kent Programı” gerçekleştirildi. Bu konuda başarı sıralamasında ülke genelinde ikinci olduk. Hanımefendi Meclis üyelerimiz programda çok önemli bir varlık ortaya koydular.”
Konuşmasında toplumun temeli olan aile çekirdeğinin bu tür programlarla geleceğe en iyi şekilde taşınabileceğini belirten Gümrükçüoğlu sözlerini şu şekilde tamamladı: “Bu milletin en büyük özelliği olan aile çekirdeğini mutlu ve huzurlu olarak ileriye taşıyabileceğimize inanıyoruz. Bu anlayışın üzerine kurulu olan bu programların tümünün de nihayeten kadına şiddeti önlemede en büyük ön adım olduğunu görüyoruz. Bizim en büyük varlığımız, geleceğimizi temsil edecek olan evlatlarımızın en güzel duygu, haslet ve özelliklerle yetiştirilecek olan aile çekirdeğimiz en büyük servetimizdir. Onu devam ettirmenin bu tarz programlarla taçlandırılması, sonuç olarak aile içi şiddeti de ortadan kaldırmakta en önemli gayettir. Hani basına intikal eden, hepimizin çok üzüldüğü vakalar oluyor ya, onların olmamasının Doğu Karadeniz’de en iyi şekilde toplumla birlikte gerçekleştirileceğine gönülden inanıyorum… Şimdi bu çalışmamızda (tüm ilçelerde yerel eşitlik masaları kurulması) Türkiye’mizde bir ilktir. 18 ilçemizde Yerel Eşitlik Masası oluşturabildik. Tüm bu çalışmalarımızda gayetlerini ortaya koyan belediye başkanlarımız, meclis üyelerimiz ve mesai arkadaşlarımıza gönülden teşekkür ediyorum.”
TRABZON ÖRNEK OLUYOR
Zelal Yalçın Küçük de Trabzon’da kadınlar için gerçekleştirilen çalışmalardan ötürü Başkan Gümrükçüoğlu’na teşekkür etti. Trabzon’da kadın çalışmalarının siyaset üstü bir anlayışla sürdürüldüğünü ifade eden Küçük şöyle konuştu: “Çok uzun yıllardır kadın hareketinde olan bir kardeşiniz olarak Kadın Dostu Kent Projesinin başladığı andan itibaren ve bunlardan birinin Trabzon olduğunu duyduğumda çok büyük bir heyecan içindeydim. Üniversite yıllarında başladığım kadın çalışmalarına hem yerel yönetimlerde hem diğer sivil toplum örgütlerinde katkı vermeye çalışarak sürdürüyorum. Şimdi 18 ilçe belediyemizde birden Büyükşehir Belediyemizin öncülüğünde “Yerel Eşitlik Masası” çalışmasının başlatılması örnek uygulamalardan bir tanesi. İstanbul’da olan yerel yönetimci bir kardeşiniz olarak görüyorum ki, komşunun komşusunun düğününe bile gitmediği bir siyasi rekabet ortamı yaşanıyor. Ama burada (Trabzon’da) hakikaten bu noktada kadın erkek eşitliğini sağlamak, siyasetten üstün bir konu olması gereken kadına yönelik şiddetin önlenmesi ve kadın istihdamının arttırılması için siyaset üstü bir noktada böyle bir çalışmaya öncülük ediyor olmanız çok çok anlamlı çok çok önemli...”
Yerel Eşitlik Birimi Temsilcileri Eğitim Toplantısında, Köprübaşı Belediye Başkanı Ahmet Tekke, Büyükşehir Belediyesi Fırsat Eşitliği Komisyonu Başkanı Havva Gümüş ve KTÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hikmet Öksüz de hazır bulundu.
Araklı ARI Haber