TRABRİKAB tarafından Trabzon’un Araklı ilçesi Taşönü Mahallesi’ndeki taşocağı sahasında kurulması planlanan yeni çöp depolama alanıyla ilgili iddialarda bulunan emekli öğretmen İbrahmi Hakkı Çebi, yasaların ihlal edildiğini ve 20 civarında evin görsel proje üzerinde etiketlerle yok edildiğini söyledi.
Çebi, “Bu tesise sıfır noktasında olan evler var. Ama Trabzon Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nün sayfasındaki ÇED duyuruları bölümündeki görselde açıkça evler görmezden gelinmiş. İnsan sağlığı bu proje ile yok sayılıyor” dedi. Taşönü’nde yapılması planlanan katı atık tesisiyle insan sağlığının yok sayıldığını kaydeden Çebi, “TRABRİKAB tarafından Araklı ilçesi Taşönü Mahallesi’nde Aşkale Çimento’dan devralınan taşocağı sahasında yapılması planlanan katı atık bertaraf tesisi ve depolama alanıyla ilgili yasalar çiğneniyor. Katı atık bertaraf yönetmeliğine göre bu tür tesisler meskenlere 250 metreden daha yakın olamaz.
TRABRİKAB tarafından hazırlanan görsel harita üzerinde evlerin 200 ve 300 metre mesafede olduğu gösteriliyor. Oysa o etiketlerin altında bulunan ve görmezden gelinen 14 adet konut var. Tesise 30 metre mesafede olan evler var. Bu evlerde yaklaşık olarak 100’e yakın nüfus yaşıyor. Bunlar birinci derecede etkilenecek olan bölgede yaşıyorlar. Bu tesisten civarda etkilenin vatandaşların sayısı oldukça yüksektir. Konuyla ilgili ilgili kurumlara bu gerçeği anlatmak için müracaatlarda bulunduk. Ancak dikkate alan olmuyor.” diye konuştu.
Hukuki yollara da başvuracaklarını belirten Çebi, “Araklı’da yapılan ÇED toplantısına biz de katıldık. Toplantıda çıkan arbede sonucu TRABRİKAB sunumu yapamadan toplantı dağıldı. Biz de bu gerçekleri maalesef anlatamadık. Bizim talebimiz devletin ilgili ve yetkili kurulları bizi lütfen dinlesin. Burada insan sağlığı yok sayılıyor. Eğer netice alamazsak hukuki yollara başvuracağız” dedi.
Katı atık bertaraf tesislerin neden hep Trabzon’da kurulduğuna anlam veremediğini de kaydeden Çebi, “TRABRİKAB tarafından ilk tesis Of’ta kuruldu. İkinci tesis Sürmene’de.
Şimdi de Araklı’da kurulacak. Bu birliğe Rize de ortak. Ancak nedense katı atık bertaraf tesisi için Rize’ye hiç sıra gelmiyor. Bunu da anlamış değiliz. Aslında Rize’de çok daha iyi alternatif yerler var. Birkaç kuruş yakıta insan ömrü yok sayılıyor” biçiminde konuştu.
Günebakış
AraKLI ARI Haber