Araklılı İşadamı Nurettin Aslantürk\'den önemli açıklamalar geldi.Tüm Kobi Sanayici ve İşadamları Derneği Başkanı Nurettin Aslantürk, spor müdürümüz Hamza Mısır’ın sorularını cevapladı. İşte o soru ve Trabzon’un ekonomisine yön verecek olan cevaplar;
Nurettin Aslantürk: “Bu bölgedeki insanlar bu bölgenin ne kadar kıymetli olduğunu bilmiyorlar. Biz hem ülkemizde hem bölgemizdeki iş seyahatlerinde edindiğimiz tecrübe, insanlar var olduğu değerlerin kıymetini bilmiyorlar. Karadeniz Bölgesi’nde 27 yaşına kadar Trabzon’da ticari hayatımı yürüttüm ardından İstanbul serüvenimiz oldu. Hayatımızın en değerli zamanları Trabzon’da geçti. Uzun yıllar gıda toptancılığı yaptık. Son 13 yıldır Kocaeli Gebze’deyim. Birçok sosyal platformda da bulundum. Milliyetçi duygularla buradan gittik.”
HAYALLER İÇİN GÖÇ!
-Trabzon’dan çok göç var. İş yapmak isteyenler neden gidiyor?
“Trabzon çok büyük bir şehir gibi görünse de ticari potansiyel gibi görünse de Türkiye’nin başka bölgelerine gittiğiniz zaman büyük hacmi Marmara’da görüyorsunuz. İstanbul Türkiye’nin beyni. İstanbul’da ticari beyni göz ardı edemedik. Hedeflerimize ulaşmak için oraya gittik. Türkiye’nin şirketi olmak istiyorsanız İstanbul’da olacaksınız. Siyasetçi olacaksanız Ankara’nın havasını solumanız lazım. Trabzon’dan giderken insan üzülüyor. Doğduğun şehri bırakıyorsun ama hayallerine ulaşmak için ticari göç yaşamak zorundasın.”
ALİ OSMAN ULUSOY’A MİNNETTAR
“Benim çıkış sebeplerimden birisi de rahmetli Ali Osman Ulusoy idi. ‘Sende bu ufuk varsa Trabzon’da durmamalısınız’ demişti bana, emeği bende çoktur. Belki Trabzon insanı ondan çok faydalanamadı ama hem dürüstlüğü ile hem de ticari hayatıyla, yaşamının son anına kadar herkese tecrübelerinden faydalandırmak için açan değerli insandı. Küçük yerde ticari faaliyet yapmak zor%
33’Ü YABANCI MENŞELİ
“Gıda sektörüyle ilgili bir ağ kurmuştuk onu büyütmek için İstanbul, sanayideki en büyük alan ise Kocaeli sınırları olduğu için şirket merkezini orada kurduk. Birçok markayı barındıran bir yer, 2 milyon nüfusa sahip, muhteşem bir sanayi şehri, ciddi bir ekonomi yönetiyor. Oradaki yatırımcılarım % 33 yabancı menşeili. Bizde güçlü bir ekonominin olduğu yere göç ettik. Karadeniz’de ticaret yapan insanların büyükşehirde başarılı olduklarını görmüşüzdür. İşini aşkla yapan insanların başarısız olma şansı yoktur. Bizde orada yaptığımız işte iddialıyız. Türkiye’nin 50 Lojistik şirketi içerisindeyiz. Aslan Türk Lojistik olarak ciddi bir pazara sahibiz. Türkiye’nin bir çok ilinde ticaretimiz var. İzmir, Adana, Kayseri gibi Türkiye’nin birçok yerinde proje üretiyoruz. 13 yıldır Trabzon’dan ayrıyım. Ancak buraya bağlığımızı ve vefamızı yaşadık. Trabzon’un her zaman bizde izleri var. Şehrinize ilinize, köyünüze her zaman yatırım yapın derim. Benimde bu bölgede çok iddialı bir hedefim var. Trabzon’un kaderinin böyle değişmesi beni çok mutlu ediyor. Bazıları Arapları yadırgıyor olabilir ama dünya ticaretine baktığınız zaman Amerikalılar hiç sevmediği toplumları sırf bu ekonomidir mantığıyla göz bebeği gibi bakıyorlar. Paranın gelmesi için birilerine hizmet etmemiz lazım. O hizmeti de Araplara, İngilizlere, Fransızlara vermek… Doları Euorası başka para birimlerin yani ekonomik anlamda katkı sunacak bir şey varsa bizde değerlerimizi kaybeden bunu yerine getirebilirsek başarılı olabiliriz.”
12 AY TURİZM OLMALI
-Dışarıdan baktığınızda Trabzon’u ekonomisini nasıl görüyorsunuz?
“Trabzon’un pazarı belli. Turizm yatırımlarının çok olması ve yılın 12 ayı Karadeniz’de turizm olması gerekiyor. Trabzon’da 3 ay turizm sadece işletmelerin ısınması… Başarılı olmaya başladığı zaman sezon biter, istenilen yatırım yapılamaz. Gelenlerde günü birlik davranışları net görüyor. 15 yıl önce Uzungöl’ü Uzungöl yapan yerli turizmcilerdi şimdilerde ise sadece Arap turistte yönelik davranıyorlar. Bazı değerler kayboldu. Trabzon il Müdürlüğünün, Belediye Başkanlarının , Çaykara Belediye Başkanın ve yerel yönetiminin bu konuya el atmasını istiyorum. Ben Türkiye’de KOBİ’leri temsil ediyorum. Ciddi anlamda pazarımız var. Ticaretin % 95.5’ini KOBİ’ler yönetiyor. Türkiye’de herkes her zaman sadece büyüklere bakarak yanlış bir algıya kapılır. Dünya küçüğü ile büyüğü ile totale bakar. Maalesef bizde bir tane zengin iş adamı varsa onlara bakılıyor. Bir sürü iş insanı var onlara kimse bakmıyor. En büyük amacımız Türkiye’deki ticari istihdamın sağlıklı sürdürülebilmesi , biz bunu ilkokuldan beri başarabilirsek başarıdan söz edebiliriz. Amerika’da 0-2 yaş çocuklarına algı yönetimini düşünüyorlar. Bugün İngiltere turizm yatırımlarıyla ekonomik olarak meydan okuyorlar. Hollanda tarım ile ön plana çıkmış. Bizimkiler tarımı beğenmiyor, köylülere kimse kıymet vermiyor. Biz öz değerlerimizi kaybetme noktasındayız. Üretenin ne kadar değerli olduğunu tüketim toplumundan uzak durmamız gerektiğini biz gençliğe anlatmamız lazım. Üniversitelerde seminerlere gittiğimde bunları anlatıyorum. Yeni nesilden çok umutluyum. İsveç’te kış seyahatim de her gencin yaz döneminde çalıştığını gördüm. Herkes ayaklarının üzerlerine duruyor.”
-13 yıl önce Trabzon’dan gittiniz, başarılı bir yolunuz oldu. Bu arada başkanlığınız da var…
“TÜSİAD başkanlık görevini 2 dönemdir sürdürüyorum. 9 yıllık bir dernek.”
TRABZON’U TANIRLAR
-Trabzon’da turizm hareketliliği mi sizi yatırıma sevk etti. Yoksa başka nedenleri mi var?
“Trabzon’dan çıkarken şöyle bir hayalim vardı; Nereye gidersem gideyim 40 yaşında yine Trabzon’a döneceğim diye bir hayalim vardı. 42 yaşındayım. Ön gördüğüm yatırım ile ilgili alt yapı yapmaya çalışıyorum. Trabzon’a her yerden insan gelebilir. İnsanımız çok sıcak bunun sıcaklığını arıyoruz. Başka yerlerde insanların çok umurumda olmazsanız. Trabzonspor’un hayatımda çok farklı bir yeri vardır. Trabzonspor için çok fazla göz yaşı dökmüş bir insanım. Kaybedilen haklarımız için toplum olarak hep beraber üzüldük. Trabzonlu olmak Trabzonsporlu olmayı da beraberinde getiriyor. Dünyanın neresine giderseniz gidin Trabzon’u tanırlar. Ankara Türkiye’nin başkentidir. O kadar tanınmaz. Bir şehri takım ne kadar büyütüyor.”
YOL HARİTASI ÇİZMELİYİZ
-Takım büyüdü ancak ekonomik sıkıntılar var…
“Bunları aşmak bizim elimizde, sadece ellini değil vücudunu koymak lazım. Trabzonlu iş adamlarından uzun vadede işler yatırım yapmaları gerektiğini düşünüyorum. Uzungöl’ümüz tabela eksikliği ile personel eksikliği ile restoranlarda çalışanların yeterince Arapça bilmesiyle sıkıntılı bir süreç var. Trabzon’da en büyük eksikliklerden bir tanesi sivil toplum örgütleri Trabzon’da çalışmıyor. İş adamları dernekleri çok aktif olmalı, sadece siyasetçilere iş bırakmamalıyız. Karadenizli iş adamları olarak biz bir araya gelmiş insanlar olarak mikro milliyetçilikten çıkıp genel yayarak KOBİ’yi değiştirdik. Hep beraber bunu büyüteceğiz. Zaten o ticaret erbapları sivil toplumları bir araya getiriyor. Her yerden yatırımcıları alıp ortak toplantılar yapılmalı. Kocaeli’nde geçmiş dönemde valilik yapan … bilgenin sıkıntılarını konuşuyordu. Belediye başkanı kendi sıkıntısını anlatıyordu, iş adamı kendi sıkıntısı anlatıyor rapor tutuluyordu ve çözüm aranıyordu. Bunun Trabzon’da yapılması muhteşem olur. Trabzon’a dışarından çok değerli iş adamlarını getirdim onların ufuklarını Trabzon’a getirtmek lazım. Onların gözünden de Trabzon’u dinleyip bir yol haritası çizmeliyiz.”
FEDAKARLIK YAPMAYA HAZIRIM
-Trabzon’da sanki bir üst akla ihtiyaç var?
“İşin siyasi boyutlarına girmeden şöyle söyleyebiliriz; Trabzon’da turizm konusunda her şey yolundaymış gibi bir hava var. Trabzon havalimanın turizm bölgelerini anlatan bir ofisimiz olması lazım… Havalimanının duvarları bomboş duruyor. Kavşak yol çalışmalarıyla ilgili gerekli önlem alınması gerekiyor. Geçici çözümlerin üretilmesi gerekir. Kayseri Belediye Başkanının tabelaları aynı yapmış ve orası ter temiz. Arapların bu kadar buraya geldiğini Tayyip beyin döneminde geldiğini gördüm. Çünkü mücadele verip devlet adamlarını buraya getirip güven verdiler. İşadamları da gerekeni yapsınlar. Ben elimi taşın altına koymaya hazırım. Buraya katkı getirebilecek insanları getirmek için her türlü fedakarlık yapmaya hazırım. Yakın bölgelerin de bize değer kattığını unutmamız gerekiyor. Trabzon’dan daire alanlara iyi bakmamız gerekiyor. Bizde başka bir bölgeye gittiğimizde fazla para aldıkları zaman aynı duyguları yaşıyor ve üzülüyoruz.”
ARAKLI’DAKİ PROJE
-Araklı ile ilgili bir yatırımdan söz etmiştiniz?
“Bir yabancı yatırımcı Araklı’nın tutup mevkiinde ciddi bir anlamda bir projeniz alt yapısı oluştu. Büyük bir yatırım hem tatil köyü gibi limandan direk tepeye çıkmak gibi… O firmanın Trabzon’dan ofisi de var. Belediyeden işin bittiğini biliyorum ama şuan ne boyutta olduğunu bilmiyorum. Araplar burada yaşam olarak kurmak istiyorlar. Aslında bu bölgenin ne kadar önemli olduğunun kanıtıdır.”
Haber Kuzeyesperes