Gümüşhane ili, Merkez ilçesi, Boğalı Köyü, 158 ada, 2 parselde yer alan Boğalı Köyü Aşot/Omal Şehitliği harap vaziyette. Şehitlik yöredeki hayvanların yatıp kalktığı bir yer haline geldi. Hem şehidlik ve hem de tarihi bir mezarlık olan bu alanın acilen bakıma alınması gerekiyor. Konuyla ilgili görüşlerine müracaat ettiğimiz tarihçi ve Gazi Üniversitesi öğretim görevlisi Mehmet Akif Bal hocamız konunun önemine dair bizlerle şu bilgileri paylaştı:
"Aşot şehitliği ve tarihi kabristanı 22 Kasım 2022'e Trabzon Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Koruma Kurulu tarafından tescillenmiştir. Yetkili kuruma teşekkür ediyoruz. Çok önemli bir adım attılar. Bununla birlikte, konuyla ilgili diğer kurumlar, içinde hem Birinci Dünya Harbi şehidlerini hem de yörede yaşamış tarihi şahsiyetleri barındıran bu tarihi kabristanın taş mezarlarını olduğu gibi korunma esasına dayalı olarak restore etmelidirler.
Şunu sa bilmeliyiz ki, tarihi Aşot/Omal kabristanında sadece şehidler bulunmuyor. Araklı ve Sürmene ilçelerimizin önde gelen ailelerine ve ulemasına ait isimler de bu kabristanda şehidlerle birlikte yer almaktadır. Bu açıdan, 2020 yılında yayınladığım Araklı Kitabeleri başlıklı çalışmamda, bu kabristanda ismini tespit edebildiğim 6 tarihi şahsiyete yani Sürmeneli Mirzade Temel Efendi, İsmailhacızade Yusuf Ağa, Müderris Haydarzade Mustafa Efendi, Salihağazade Hacı Abdülhamid Ağa, Hacıalizade Hüseyin Ağa, Efendioğlu Hüseyin Ağa, Sürmeneli Alay Müftüsü Hulusi Efendi'nin validesi gibi önemli tarihi şahsiyetlerin osmanlıca mezar taşı kitabelerine yer vermiştim.
Dolayısıyla yöre tarihine ışık tutan bu kabristanın en başta Gümüşhane Valiliği tarafından acilen bakıma alınması, evvela etrafının çevrilmesi, içindeki mezarların restore edilmesi, tarihi mezar taşlarının bakımının yapılması ve bu şekilde tarih turizmine hazır hale getirilmesi gerekmektedir."
Yorum Yazın