TRABZON BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANI
DR. ORHAN FEVZİ GÜMRÜKÇÜOĞLU:
Tesis yapmayacaksak
katı atık da üretmemeliyiz
Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, Araklı ilçesinin Taşönü Mahallesi’ndeki Büyükşehir Belediyesinin 340 bin m2’lik tapulu alanında Trabzon’a kazandırılacak olan Katı Atık Bertaraf ve Enerji Üretim Tesisi ile ilgili olarak basın mensuplarının sorularını yanıtladı.
Söz konusu alana yakın yerleşim yeri olmadığını ifade eden Gümrükçüoğlu, iddia edildiği gibi bölgede heyelan riski bulunmadığını belirtti ve dünyada en son gelişen teknoloji ile tesisi inşa edeceklerini söyledi. Tesiste katı atıktan enerji üretimi cihetine gidileceğini kaydeden Gümrükçüoğlu, böylece katı atıkların yüzde 10’unun kalacağını, kalan atıklardan da asfalt üretimi yönteminin uygulanacağını belirtirken, “Tesis yapmayacaksak katı atık da üretmemeliyiz. Bu mümkün mü?” diye konuştu.
ÇİMENTO HAMMADESİ ALANIYDI
Başkan Gümrükçüoğlu değerlendirmelerinde özetle şunları kaydetti: “Ben hem mühendis hem tıp doktoruyum. Bölgeyi de çok iyi bilen biriyim. Ayrıca belirtmek istiyorum ki, bizim bütün ilçelerimiz, bütün mahallelerimiz hizmetkârı olduğumuz, oralardan biri olarak kendimizi kabul ettiğimiz vatanımızdır. Hiçbir bölgemizi öbüründen daha farklı addediyor değiliz. O bölge heyelanlı saha değildir. Daha önce çimento fabrikası faal iken hammadde temin ettiği alanlardan birisidir orası.
BÖLGEYE YAKIN YERLEŞİM YERİ YOK
Oradaki Trabzon Büyükşehir Belediyesinin tapusunda olan arazinin toplam miktarı 340 bin m2’dir. Bir düşünün ki 340 bin m2 içinde, 50 bin m2 alanda katı atık tesisi yapılacak olsa, o tesis nasıl yerleşim yerlerine yakın olabilir ki? Orada her türlü çalışma sadece bizim tarafımızdan değil, Çevre ve Şehircilik Bakanlığımızın İl Müdürlüğü tarafından, Valiliğimizin Yatırım İzleme Birimi tarafından, TRABRİKAB’ın mühendisleri tarafından yapılmıştır.
BİLİM NE DİYORSA ONU YAPARIZ
340 bin m2 tapulu Trabzon Büyükşehir Belediyesi alanı içinde bulunan bu mekanda yerleşim alanlarına bir yakınlık yoktur. Ben her vatandaşımın her düşüncesine saygılıyım. Her düşünceye hürmet gösteririz, ortak aklın, tekniğin, bilimin ortaya koyacağı verilere dayalı bir metodun uygulanmasına devam ederiz.
SON TEKNOLOJİ TESİS YAPACAĞIZ
Oradaki tapulu yerimizin tasarruf hakkı birinci olarak Belediyemizdedir. Ve orada tasarlanan tesis en son teknolojinin ortaya koyduğu bir tesis şeklindedir. O bölge asla yerleşim yerlerine yakın olmadığı gibi, tesis yerleşim yerlerine daha da uzak olsun diye 340 bin m2 arazi temini cihetine gidilmiştir. Çimento fabrikası zamanında hammadde alınan o alanı çok daha güzel bir şekilde düzenlemiş olacağız. Doğaya dost olan bir katı atık ve enerji tesisi yapacağız.
Bizim Trabzon olarak en önemli gerekliliklerimizden birisi ne? Katı atığımızı tabiatı zedelemeden giderebilmek, ondan enerji üretebilmek. Bunu yapmayacaksak o zaman hiç katı atık üretmemiz lazım. Olduğumuz yerde duralım. Evlerimiz birer atık deposu haline gelsin. Olur mu? Bu imkânsız bir durum. O zaman ne yapmamız lazım? Katı atıklarımızı bir arada derdest etmemiz lazım, katı atıktan nasıl enerji üretiriz ve koca bir kütleyi nasıl çok küçük bir kalıntı haline getirebiliriz? Bunu yapmamız lazım. Bunu yapmaksak şehrimizi de tabiatımızı, Araklı’mızı da, Sürmene’mizi de, Akçaabat’ımızı da koruyamayız. Demek ki bir çözüm üretmemiz lazım. Bunun içinde doğayla dost bir tesis kuruluşu gerçekleştireceğiz. Teknolojik olarak katı atığı işledikten sonra en minimal kalıntıya dönüştüreceğiz, asfalt üretiminde kullanımı cihetine gideceğiz. Bunun dışında bir başka metod ne dünyada da var, ne Türkiye’de var. En son gelişen teknolojiyi Trabzon’umuza getirmiş olacağız.”