6502 Sayılı Yeni Tüketici Yasası yarın yürürlüğe giriyor. Tüketiciyi baş tacı edecek olan yeni yasa ile çok defa farklı şekilde gündeme gelen ve vatandaşa saç baş yoldurtan mağduriyetler silsilesi de tarihe karışacak…
Yasanın son vereceği mağduriyetlerin başını ise bankaların aldığı ücretler çekiyor. Düzenleme ile bankalar kredi kartları üzerinden artık aidat, hesap kesim ücreti gibi işletim ücretleri alamayacak, kullandırdığı krediler için de zorunlu sigorta yaptırtamayacak. Yasa öte yandan kapıdan satıştan mesafeli satışa, fiyat etiketlerinden ürün garantilerine, maketten konut satışından tur paketlerine, satış sonrası hizmetlerden reklam ve ilanlara kadar birçok alanda da tüketiciyi koruyan düzenlemeler içeriyor.
Bu düzenlemeler içerisinde gözlerden kaçan bir madde daha dikkat çekiyor! O da süreli ve süresiz abonelik sözleşmeleri.
Özellikle GSM operatörleri, internet sağlayıcıları ve dijital yayın kuruluşları tarafından kullanılan bu satış taktiği yüzünden binlerce insan kendisine sunulan avantajlı alternatiflerden yararlanamıyor ya da yararlanması halinde sözleşme çerçevesinde kendisine dayatılan cezayı ödemek zorunda kalıyordu.
İşte bu dayatma 28 Mayıs tarihi itibariyle sona eriyor…
CEZASIZ FESHEDİLEBİLECEK!
Yeni Tüketici Yasası’nda yer alan bir maddeye göre; tüketiciler elektrik, su, doğalgaz, internet ve telefon gibi aboneliklerde yapılan belirsiz süreli veya süresi bir yıldan daha uzun olan belirli süreli abonelik sözleşmesini herhangi bir gerekçe göstermeksizin ve cezai şart ödemeksizin istediği zaman feshetme hakkına sahip olacak.
Süresi bir yıldan az olan belirli süreli abonelik sözleşmesinde ise satıcı veya sağlayıcı tarafından sözleşme koşullarında değişiklik yapılması hâlinde tüketici sözleşmeyi feshedebilecek.
BİR NÜSHASI TÜKETİCİYE VERİLECEK
Ayrıca, yazılı veya mesafeli olarak kurulan bu sözleşmelerin bir nüshası kâğıt üzerinde veya kalıcı veri saklayıcısı ile tüketiciye verilmesi zorunlu olacak.
ONAY İLE UZATILABİLECEK
Belirli süreli abonelik sözleşmelerine sözleşmenin belirlenen süre kadar uzayacağına ilişkin hükümler artık konulamayacak, ancak abonelik sözleşmesinin kurulmasından sonra, sözleşmenin sona ereceği tarihe kadar tüketicinin talepte bulunması veya onay vermesi hâlinde abonelik sözleşmesi uzatılabilecek.
FESİH SONRASI KULLANIM BEDAVA
Tüketicinin fesih bildirimini kâğıt üzerinde satıcı veya sağlayıcıya yöneltmiş olması da artık yeterli olacak. Satıcı veya sağlayıcı, tüketicinin aboneliğe son verme isteğini yönetmelikle belirlenen süreler içinde yerine getirmekle yükümlü olacak.
Aboneliğin belirlenen süreler içinde sona erdirilmediği durumlarda ise, bu sürelerin bitiminden itibaren mal veya hizmetten yararlanılmış olsa dahi, tüketiciden herhangi bir bedel talep edilemeyecek. Satıcı veya sağlayıcı, fesih bildiriminin hüküm ifade etmesinden itibaren on beş gün içinde tüketici tarafından ödenmiş olan ücretin geri kalan kısmını kesinti yapmaksızın iade etmekle yükümlü olacak.
”AYAĞIMA GEL” DEVRİ SONA ERİYOR
Düzenleme ile birlikte artık aboneliklerin sonlandırılması için ”ayağıma gel” devride sona erecek. Abonelikler telefon üzerinden yapıldıysa telefon ile internet üzerinden yapıldıysa internetten bayiden yapıldıysa bayiye giderek sona erdirilebilecek. Yani aboneye ‘şuraya git, şunu yap’ denilemeyecek, nasıl abone yapılıyorsa, öyle sonlandıracak.
kaynak haber 7