Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde kaçak elektrik kullanımı ile mücadele tüm hızıyla sürerken, Diyarbakır ve Batman’da bölgenin ileri gelen din adamları da vatandaşları kaçak kullanım konusunda uyardı.Batman’ın tanınan din adamlarından Ahmet İnan, kaçak elektrik kullanmanın haram olduğunu hatırlatarak, kaçak elektrik ile çekilen suyu içmek, tarla sulamak ve evlerde kullanımının da haram olduğunu söyledi. İnan, Türkiye’de yaşayan 76 milyon insanın elektriğe ortak olduğunu ifade etti. Birinin malını izni olmadan kullanmanın haram olduğunu dile getiren İnan, “Elektrik milletin malıdır. O yüzden kaçak elektrik kullanımı haramdır” dedi.
Kaçak elektrik kullanan kişilerin elektrik ile ısıttıkları sudan aldıkları abdestin sevabının olmadığını ifade eden İnan, bu durumun cenabetliği de ortadan kaldırmayacağını kaydetti. İnan, “Çünkü kaçak elektrik kullanmak haramdır, caiz değildir. Haram olan bir işle yapılan amellere de sevap yazılmaz. Haram ile yapılan hiçbir işin geçerliliği de olmaz” diye konuştu.
“KAÇAK ELEKTRİĞİ KİM KULLANIRSA GÜNAHKAR OLUR”
İnan, “Elektrik dağıtımını özel şirket yapsa bile devlet malıdır, biz kullanıyoruz bize helaldir diyorlar. Halbuki öyle değil. Devlet malı reisi cumhurların malı değildir, başbakanların malı değildir, generallerin, valilerin, milletvekillerin malı değildir. Bu 76 milyon insanın malıdır. Onların izni olmadan kullanması caiz değildir, haramdır. Kim olursa olsun kaçak elektrik kullanması haramdır. Kaçak elektrik kullanımı dinen haramdır. Gusül alsın, abdest alsın isterse sulama yapsın o da caiz değildir haramdır. Kaçak elektriği kim kullanırsa günahkar olur” şeklinde konuştu.
“BEDEL VERİLMEDİĞİ SÜRECE TÜKETİLEN ŞEY HIRSIZLIĞA GİRER”
Diyarbakır İl Müftü Yardımcısı Mehmet Sırrı Şık ise bedel verilmediği sürece tüketilen her türlü şeyin hırsızlığa girdiğini söyledi. Şık, “Kaçakçılık yaparken bile birde israf yapılıyor. Hem kaçakçılık hem de kaçakçılıkta israf oluyor. Katmerli bir haram ve günah ortaya çıkıyor” ifadelerini kullandı.Müftü Yardımcısı Mehmet Sırrı Şık, kaçak elektrik ve su kullanımına ilişkin İHA muhabirine açıklamalarda bulundu. Şık, “Sadece elektrik değil insanların emek vermek suretiyle ortaya koydukları bir mal istifadeye sunulan herhangi bir enerjiden tutun başka bütün diğer imkanlara kadar eğer bunlar emek verilmek suretiyle ortaya konduysa ve dolayısıyla satışa sunulmuş ise ve o enerjiyi, şirketler veya devletler bunun kullanılmasını bir şarta veya bir bedele bağlamışlarsa, o zaman tüketici durumundaki kardeşlerimizin o şartlara riayet etmeden o elektrikten ve o sudan istifade etmesi doğru değildir. Dinde emeğin bir karşılığı vardır. Bu bedel bir emek karşılığında tüketilmesi gerekiyorsa o bedelin verilmediği sürece tüketilen şey aynı zamanda hırsızlığa da girer” dedi.
“KAÇAK KULLANIM KUL HAKKIDIR”
Diyarbakır İl Müftü Yardımcısı Mehmet Sırrı Şık, kaçak kullanımların kul hakkını yemek olduğunu söyledi. Şık, “Eğer insanlar bedel vermeden bu enerjiyi kullanırlarsa, bu demektir ki ileride bu enerjinin tükenmesine sebebiyet verecektir. Hem devletin hem de toplumların bundan zarar görmesi söz konusudur. Aynı hukuku yaşıyorsak ve aynı topraklarda yaşıyorsak o zaman beraberce var olan imkanlar ve var olan enerjiyi usulüne uygun olarak kullanmalıyız. Bu hem insani hem de dini bir gerekliliktir. Ben özellikle dini hassasiyeti olan insanlara bu konuda çok hassas olması gerektiğini ifade etmek istiyorum. Çünkü bir kul hakkıdır. Sonuç itibariyle elektrik kaçakçılığı yaygınlaştığı oranda birde enerjinin pahalıya satılmasına sebebiyet veriyor” diye konuştu.
“KATMERLİ BİR HARAM VE GÜNAH ORTAYA ÇIKIYOR”
İl Müftü Yardımcısı Mehmet Sırrı Şık, bu durumun katmerli bir haramı ve günahı ortaya çıkardığını dile getirdi. Şık, “Kaçakçılık yaparken bile birde israf yapılıyor. Hem kaçakçılık hem de kaçakçılıkta israf oluyor. Katmerli bir haram ve günah ortaya çıkıyor” şeklinde konuştu.
Diyarbakır Ulu Camii Müezzini Mehmet Şah Menekşe de, kaçak elektrik kullanımının caiz olmadığını söyledi. Menekşe, kaçak elektrik ve su kullanımının doğru olmadığını kaydetti.
Kaynak İha