Mürşidi Kamil Küçük Hacı Hasan Nurettin Niyazoğlu efendi. Neden küçük Hacı efendi? Çünkü bir de Niyazoğlu Büyük Hacı efendi vardı. Allame lakaplı Büyük Hacı efendi; Osmanlı müderrislerindendi ve Sultan Reşat’ın sarayında Kur’an-ı Kerim tilavetinde bulunmuştu.
Hacı Hasan efendi, namı değer Küçük Hacı efendi ise tasavvuf ekolünde hizmetlerini sürdürmüştür. 1920’li yıllardan ölüm tarihi olan 1945’li yıllara kadar halka-i zikirde insanların olgunlaşmasını sağlamıştır.
Tasavvufi eğitim ve halka-i zikir dersleri birçok müminin hakkı ve hakikati bulmasında etkili olmuştur. Halka-i zikir dersleri insanımızın milli ve manevi konularda toparlanmasını o kadar sağlamıştır ki; Küçük Hacı efendiyi öldürmeye gelen onda dirilmiştir.
Askerliğini Küçükdere Nahiyesi Jandarma Karakolu’nda onbaşı olarak yapan Posoflu Mesut Efendi’yi komutanlar Hacı efendinin dergahını basıp kapatmakla görevlendirirler. Emrindeki 4-5 jandarma eriyle Küçük Hacı efendinin dergahını basmaya giden Mesut Onbaşı; asker arkadaşları ile dergahta mürit olurlar.
“Burada Allah zikrediliyor ve bu insanlardan devlete, millete hiçbir zarar gelmiyor .” diyen Mesut efendi; Hacı efendinin müridi olur ve askerlikten sonra hizmete devam eder. Posof’ta Rahmet-i Rahman’a kavuşan Mesut efendi; bugün Hacı efendinin yanında ebedi istirahatgahındadır.
Rabbim her ikisine ve bütün müminlere rahmetiyle muamele eylesin.
Bu büyük manevi şahsiyetleri kaleme almak bizim işimiz değil ama “ Cahil cesaretli olur.” sözüne binaen bir şeyler anlatmaya çalıştık.
Bu vesile ile başta Aziz Türk Milleti ve İslam aleminin Mübarek Ramazan-ı Şerif Bayramı’nı kutlar, bu bayramın birliğimize, dirliğimize, kardeşliğimize, barışımıza ve sevgimize vesile olmasını yüce Rabbimden niyaz ederim Haci efendinin Türbesi şuanda Sürmene Fındıcak Köyü bulunmaktadır.
ALİ İHSAN ÖZTÜRK
TEMMUZ 2015