Araklı ilçemizin batısında olup ilçeye 4 km. uzaklıktadır. Kuzeyinde Araklı Kalecik Mahallesi, güneyinde Yeşilce ve Taşönü Köyleri, doğusunda Buzluca Köyü ve batısında Yalıboyu Köyü ile çevrilmiştir. Yıllarca Yalıboyu Köyü Karşı Mahalle olarak anılan fakat okulu, camisi ve ulaşımıyla ayrı bir köy görünümünde olan Karşıyaka Köyü (ganahali) yaşayanlarının müracaatıyla 1993 yılında köy olmuştur
Eski sahil yolu ve yeni yapılmakta olan Karadeniz sahil yolundan Kalecik Kalesi karşısından güneye köy merkezine 2 km (asfalt yol ) mesafe ile ulaşılmaktadır. Büyük şehirlere göç veren nüfusun fazla olması köyümüzde eğitim ve öğretime katılacak öğrenci yeterlilik sayısına ulaşılamamasına sebep olmuştur. Bu yüzden İlköğretim okulumuz gayri faal durumda olup, mevcut öğrencilerimiz Araklı merkezindeki ilköğretim okullarına gitmektedir.
Köyümüz yaklaşık 80 hane olup nüfusu 132 kişidir. Araklı dışında yaşayan nüfusun fazla oluşundan yerleşik nüfusu oldukça azdır, köyümüzün ulaşımı, Araklıspor Kulübü Belediye Sosyal Tesislerinin önünden köy yolu güzergâhını kullanan Buzluca Köyü minibüsleriyle yapılmaktadır.
Köyümüz; okulu, camisi, köy halkının müşterek oluşturdukları su şebekeleri, asfalt ve beton yol, elektrik ve telefon ağı ile altyapısını tamamlamıştır
Köy halkımız ilçe merkezinde serbest ticaret yaparak geçimini sağlamaktadır. Karşıyaka Köyü başta İstanbul olmak üzere Ankara, İzmir, Bursa, Zonguldak ve Sakarya illeri ile yurt dışına göç vermiştir. Bu illerde ve yurt dışında yaşayanlar ise devlet memurluğu, inşaat, mobilyacılık, sağlık, tekstil ve gıda sektörü ile iş hayatlarını sürdürmektedirler.
Tüm sahil köylerinde olduğu gibi köyümüzün en gözde tarım ürünü fındık olup köylünün kendisine ait sebze ve meyve bahçelerinde ihtiyaçlarını karşılayacak kadar yetiştirilmekte olup, meyvelerden başlıcaları karayemiş, armut, elma, üzüm, muşmul ,erik ve mandalinadır.
Tarihi mekânları; her ailenin aile büyüklerinden kalma içinde birden çok ailenin yaşayabildiği ahşap evler, ayrıca Buzluca Köyü�yle aramızdaki vadide kullanılmayan yakın geçmişe kadar faal olan ancak şimdi kalıntılarını görebildiğimiz değirmenler.
Yöremizde daha çok evlerin temellerinde ve zemin kat yan duvarlarında kullanılan taş, sağlamlığından, yağmurdan ve rüzgâra karşı dayanıklılığından dolayı eski ustaların tercihi olup köyümüzün ismiyle anılmaktadır (ganahali taşı ).
Başta Araklı merkez ve çevre köylerden okul gezilerinin de düzenlendiği yerlerden biri olan, köy merası olarak da bilinen Kumlama Karadeniz�e doğru seyir zevkinin sunulduğu yerdir.
Köyümüz ülkemizi Dünya çapında düzenlenen spor organizasyonlarında temsil eden bir sporcu yetiştirmiştir. Engelliler Güreş Şampiyonası Dünya ve Avrupa Şampiyonu güreşçimiz Ömer TERZİOĞLU kazandığı sayısız madalyalar ve elde ettiği başarılarla köyümüzün gururu olmuştur.
Ayrıca Din İşleri Yüksek Kurulu Eski Üyesi,sayın yakup İSKENDER köyümüzün yetiştirdiği ilim adamlarındandır. Ses sanatçısı Yakup DERYA , karayollarında hizmet verip özellikle köy yolunun iyileştirilmesinde emeği olan .necmi BALÇIN . RİZE DEVLET HASTANESİ BAŞHEKİMİ DR.şaban ÇORUH . başta eğitim ve emniyet olmak üzere çeşitli alanlarda hizmet veren memurlar.
Doğal güzelliğiyle , doğu karadenizin yeşil bitki örtüsünden nasibini almış , karadenizin hırçın dalgalarının esintisiyle bütünleşmiş berrak temiz havası , sabah karadenizin üzerinden rize tarafından güneşin doğuşu ve akşam Trabzon tarafından batışının eşsiz güzelliğinin en güzel seyredilebildiği köyümüz . balıkçı motorlarının müzik nameleri gibi ganahaliye yankılanan sesi ve trabzondan kalkan uçakların gökyüzüne doğru süzülüşünün seyrine doyum olmaz. köyümüze olan hasretimizi gideren yegane sebeplerden olan fındık ayının sabırsızlıkla beklendiği ve ağustos ayının köyümüz gurbetçilerince hasret giderip ait oldukları toprakların kendilerine verdiği güven,huzur ve coşkuyu yaşamakta.
Bilgi ; Adil TERZİOĞLU