Trabzon Araklı Hakkında
Ilıman ve yağışlı iklime sahip ilçemizde tarım hayatı fındık, çay, mısır üretimine ve hayvancılık ise arıcılık ve balıkçılığa dayanmaktadır. Tarım topraklarının yaklaşık %75’i çok eğimlidir.
Kıyı şeridinde ve vadi tabanlarındaki düz topraklar çok sınırlıdır. Kültürel öğelerin en canlı şekilde yaşatıldığı alan halk müziği ve geleneksel halk oyunlarıdır. Genelde kırsal kesimlerde görülen tek ve en yaygın halk oyunu kemençe eşliğinde oynanır, çok canlı ve hareketlidir.
Bölgede en etkin yöresel etkenlerin başında giyim-kuşam, beslenme biçimi, inanç ve töreler ile bazı el sanatları ve az da olsa mimari yapılaşmadır. İlçede sepetçilik, bakırcılık, dokumacılık, kuyumculuk, yün çorap dokumacılığı yaygın el sanatlarındandır.
Bölgede turizmin etkin olmasını sağlayan en önemli unsur doğal güzelliklerdir. İlçenin önemli turizm merkezlerinden biri olan Pazarcık‘taki Pamuğun Gölü Şelalesi bir doğa harikasıdır. Turizm Bölgesi ilan edilen Yeşilyurt Yılantaş Yaylası ve Pazarcık Mesire alanı da her yıl yapılan yayla şenlikleriyle büyük ilgi çekmektedir.
İlçedeki ormanların büyük bir bölümü ladin, kayın, kestane, kızılağaç, çam gibi ibreli ve karışık ağaç korularından oluşmaktadır. Genelde iklim örtüsü hemen kıyı kesimden başlayarak yaklaşık 2000 metre yüksekliğe kadar uzanır. İlçe merkezine 3 km mesafede olan Turup mevkiinde bir saha ”Atatürk Orman Çiftliği” adı altında çeşitli çam fidanları dikilerek ıslah edilmiştir.
İlçede tarihi özelliği olan eski evler Konakönü Mahallesinde olup burası tabii ve tarihi sit alanı olarak koruma altına alınmıştır. Burada tarihi özelliğini yitirmemiş kemer köprüler ve bazı camiler mevcuttur.
Arı Haber Yorumluyor!
\"İlçemiz Keşfedilmemiş şelaleleri ve doğal güzellikleri ile bir cennet parçasıdır.\"
Sizler gibi bu listede ne kadar Bayburt ve Gümüşhane Sınırlarında olsalarda Bu yaylaların sahipleri olarak,Balahor,Bahçecik,Simaroba,Menge,Tornavi gibi yaylaların olması gerektiğini düşünüyoruz.
Bizlerin kabul ettiği ancak resmi makamların kabul etmediği Aho Peyniri gibi yeni ve farklı değerleri ön plana çıkarmamız gerekmektedir.
Daha önce de belirttiğimiz,Sayın Recep Çebi önderliğinde Araklı Belediyesi bünyesinde Turizm ve Kültür Başkanlığı ile alanında uzman kişilerle veya Yarışmalar düzenleyip projeler alarak Araklı adına farklı şekilde Türkiye gündemine hep birlikte getirmeliyiz.
Sürmene Pidesi meşhur ancak Araklı\'da pideciler daha iyi pide yapıyoruz ancak Sürmen Pidesi Marka olmuştur.Bizlerinde çok iyi yaptığı bir bizlerinde ön plana çıkaracağımız bir ürün olduğu takdirde Araklı bu alanda Türkiyeye yeni bir Marka ürün kazandıracaktır.
20 Yıldır İstanbul\'da yaşayan bir Araklılı olarak üzülerek belirtmek isterim ki dışarıda çoğu kişi Maçka,Sürmene,Of,Akçaabat gibi marka ilçeleri tanımakta ve adını bilmektedir.Ancak Araklı,Arsin,Yomra,Beşikdüzü,Çarşıbaşı gibi ilçeler bir kültürel ve yöreye has marka çıkarmadıkları için isimleri çok az kişi tarafından bilinmektedir.
Belirttiğimiz üzre Ödüllü proje teklifleri ve farklı çalışmalarla kısa sürede Trabzon\'un 2.büyük ilçesi Araklımız Yeni Marka ile Marka bir ilçe olmalıdır.
Sayın Başkanımızın ve ilgili birimlerin ilçemize faydalı bu önerileri değerlendireceğini ümit ediyoruz.
Yazı:Araklı Arı Haber/Ramazan Uzun