31 MART 2024
ARAKLI YEREL SEÇİMLERİNİN ANALİZİ -I-
Mehmet Akif Bal
31 Mart 2024 yerel seçimlerinin Araklı’ya dair hususiyetlerinin analizi üzerine yazdığımız bu yazı, konusunda ikinci makaledir. 29 Kasım 2023’de Arı Haber internet haber sitesinde yayınladığımız ve konusunda ilk olan “Araklı'da Belediye Seçimlerinin Tarihi ve Analizi” başlıklı makalemiz; “Araklı Belediye Başkanları”, “Araklı’da Belediye Başkanlığında İz Bırakan İsim”, “Araklı’daki Belediye Seçimlerinin Analizi” alt başlıklarından oluşmuştu. Bu makalemiz ise ilk olan evvelki yazımızı hem tamamlamaya ve hem de konuya dair daha detaylı bilgilerin toplumla paylaşılmasına yöneliktir. Yazdığımız makalelerdeki esas yaklaşımız, Araklı ilçemizdeki siyaset kültürünün, seçim ve seçmen kültürünün, siyaset sosyolojisinin ve siyasi kültürün niteliğine bağlı oluşan toplumsal yaklaşımların hatta reflekslerin tespitine ve anlaşılmasına yönelik gelişmiştir. Çünkü, siyasi ve toplumsal dokuyu bilmeden, siyaset sosyolojisine yardımcı olacak analizlere kapı açamadan atılacak adımların siyasi ve toplumsal kültürün gelişmesine bir katkısının olamayacağı hatta yöresel siyasi kültüre vakıf olamamanın genel ülke siyaset kültürüne katmadeğer anlamında bir katkı veremeyeceği düşünerek bu tür yazıları meydana getirmekteyiz.
Araklı’da Yerel Seçimlerin Kısa Tarihi
Padişah II. Mahmud döneminin Trabzon Valisi Hazinedarzade Osman Paşa tarafından 1834 yılında Araklı Karadere vadisinde bir pazar yeri olarak temelleri atılan Araklı, 1876 yılında Sürmene kazasının idari merkezi olmuştur. Araklı Konakönü’nde meydana getirilen bu idari merkezin ilk kaymakamı Pertev Efendi, ilk belediye reisi ise Muhammed Temel Efendi’dir. 1910 yılında Konakönü’ndeki Sürmene hükümet ve yerel idare teşkilatının Sürmene Humurgan’a taşınmasından sonra Araklı, 25 Şubat 1918’den itibaren yine Sürmene’ye bağlı Karadere nahiyesi olarak idare edilmiştir. 27 Şubat 1953 tarihinde Sürmene’den ayrılarak ilçe olunca, 5 Mayıs 1953 tarihinde Araklı ilçe belediye teşkilatı ve kadrosu hizmete başlamıştır. Araklı belediye haline geldikten sonra, ilçe belediyesi dışında Dağbaşı (Çankaya), Erenler (Cimla), Yeşilyurt (Horyan) belde belediyeleri kurulmuştur. Araklı ilçesinin belediye başkanları bu dönemde daha çok merkeze yakın köylerdeki nüfusun katılımı ile seçilmiştir. 12 Kasım 2012 tarihi itibarıyla Trabzon büyükşehir belediyesi olunca Araklı’daki belde belediyeleri kaldırılmış ve tüm Araklı mahallelerindeki seçmenler Araklı ile Trabzon belediye seçimlerine dahil edilmiştir.
Araklı’nın ilçe olmasından sonraki ilk belediye başkanı, 1953-1957 arasında atama şeklinde görev yapan Temel Çavuşoğlu’dur. Araklı Köyü (Hürriyet Mahallesi) Muhtarıyken başkanlığa atanan Çavuşoğlu’ndan sonra Araklı’da 1957-1960 arasında başkanlık yapan isim Salim Civelek’tir. 17 Kasım 1963 seçimlerini kazanan Yılmaz Çebi, görevini 1977 yılına kadar sürdürmüş, askeri ihtilal sebebiyle uzun bir aradan sonra 1984 yılında girdiği seçimleri tekrar kazanmıştır. Yılmaz Çebi, görevini vefat ettiği 1990 yılına kadar devam ettirmiştir. Yılmaz Çebi'nin vefatından sonra yerine aday gösterilen oğlu mühendis Niyazi Çebi, 1990 yılında ilk önceleri bağımsız olarak seçime katılmış ve 1990-1999 yılları arasında Araklı belediye başkanlığı yapmıştır. Bir sonraki belediye başkanı olan Ümit Çebi, toplam 10 yıl süresince Araklı belediye başkanlığı görevini sürdürmüştür. 29 Mart 2009 seçimlerinde Araklı belediye başkanı seçilen Recep Çebi, görevini 2024 yerel seçimlerine kadar devam ettirmiş, 2024 yerel seçimleri öncesinde üçüncü dönemi doldurmasından dolayı partisi tarafından yeniden aday gösterilmemiştir. 31 Mart 2024 yerel seçimlerinde ise Dr. Hüseyin Avni Coşkun Çebi Araklı belediye başkanı seçilmiştir.
Araklı belediye başkanlığı askeri ihtilaller döneminde atama isimlerce yürütülmüştür. 27 Mayıs 1960 askeri ihtilalinden sonra Araklı belediye başkanlığına atanan isim, 1960-1963 arasında başkanlık yapan Yusuf Çebi'dir. 1980 İhtilali döneminde Araklı belediye başkanlığına atanan Albay Ferhat Çebi ise, 1980-1984 arasında başkanlık görevinde bulunmuştur.
31 Mart 2024 Yerel Seçiminde Adaylara Bakış
31 Mart 2024 tarihindeki Araklı yerel seçimleri, AK Parti ile MHP ve Saadet Partisi ile İYİ Parti arasındaki seçim ittifakları hariç diğer belediye başkan adaylarının ittifaksız olarak katıldıkları bir seçim olmuştur. Araklı yerel seçimlerinin anlaşılması açısından, siyasi partilerin yaklaşımları yanında başkan adaylarının bireysel yaklaşımları da Araklı seçimlerine doğrudan etki etmiştir. Bu sebeple başkan adaylarının toplumdaki özgül ağırlıkları ve siyasi performansları Araklı seçimlerinin değerlendirilmesi açısından yüksek önem taşımaktadır.
Araklı’daki yerel seçim sürecinde öne çıkan ilk isim, Değirmencik Mahalleli öğretim görevlisi Yusuf Durmuş olmuştur. Seçim adımlarını gayriresmi olarak 2022’den itibaren atan Durmuş, bu yıldan itibaren Araklı’daki Ayvadere HES (Değirmencik), Taşönü Çöp Tesisi ve Goloşa’daki HES protestolarında yer almıştır. Özellikle çevre konularına dair verdiği dilekçeler ve kurumlara yaptığı şikayetlerle ismini duyurmuştur. Yaptığı çalışmalarla yerel ve ulusal basında yer bulmuştur. Hacettepe Üniversitesinde 34 yıldır akademisyen olduğu vurgusunu sıklıkla yapan Durmuş, Araklı için üniversitedeki görevinden feragat ederek emekliye ayrıldığı konusunu da süreçte işlemiştir. Kendisini Türk milliyetçisi olarak ifade eden Durmuş, Araklı’daki çeşitli siyasi partilerle adaylık sürecini görüşmüş fakat CHP’den belediye başkan adayı olmayacağının altını ısrarla çizmiştir. Hatta 17 Eylül 2023’de sosyal medya haber sayfalarında yer alan bir açıklamasında, “CHP ve onun destek vereceği hiç bir partiden aday olmam” demiştir.
Araklı’da aday adaylığını ilk açıklayan ve seçim çalışmalarını bağımsız aday olarak erkenden başlatan ilk isim olan Durmuş aynı zamanda Araklı’da seçim ofisini açan ilk isim olmuştur. Seçim ofisi olarak açtığı yerdeki tabelasını daha sonra kaldırmış ve bu mekanı Hacettepe Bilim ve Müze merkezi adıyla öne çıkararak seçim çalışmalarını yine buradan sürdürmüştür. Seçim ofisinde çeşitli fosillere, böcek türlerine, biyoloji konulu mesleki ve eğitim kitaplarına, mikroskoplara yer vermiştir. Araklı merkezde bir apartmanın giriş katında yer alan bu mekan, Yusuf Durmuş’un ifadelerine göre, sekiz bin civarında ziyaretçiyi ağırlamıştır. Seçimlerin bitmesiyle birlikte müze ve bilim merkezi adı altındaki faaliyetlerine ara verdiğini açıklamıştır. Yusuf Durmuş, üzerinde ismi yazan tükenmez kalemle reklam çalışmalarını öne çıkarmıştır. Seçim süresince bir miting yapmamıştır. Fakat özellikle sosyal medyada açtığı çok sayıdaki kanalı yoğun şekilde kullanan adaylardan biri olmuştur. Yusuf Durmuş’un seçimdeki en büyük hedefi ve sloganı ise yirmi bin oy alma düşüncesi üzerine kurulmuştur.
Bağımsız aday Yusuf Durmuş, Araklı için önemli sayılacak projelere yer vermiştir. Bunlardan başlıcaları şunlardır: Doğa Tarihi Müzesi ve Etnografya Müzesi, Fizik, Kimya, Biyoloji ve Mühendislik laboratuvarlarından oluşan bilim merkezi, Kapsamlı kütüphane, Biyoloji, Fizik, Kimya ve Matematik Bilim kampları, İlçe merkezi ve Mahallelerimiz için, Avrupa birliği, Dünya Bankası, Kalkınma ajansı ve benzeri kuruluşlara yönelik hibe projelerin yapımı, Avrupa birliği ve Dünya Bankası, TÜBİTAK ve Kamu kuruluşları destekli eğitim ve çevre projeleri, Kanal Araklı, Tarım, Gıda, Hayvancılık, Turizm, Eğitim Kampusu, Huzur ve bakım evleri, Mobil aşevi, arı evi, Şehit ve Gazi evi, Çöp tesisinin uygun yere taşıttırılması. Seçim sonunda beklediği sonucu alamasa hatta ancak beklentisinin ancak yüzde onuna yakın bir oy alsa da, Yusuf Durmuş’un Araklı’daki yerel seçime farklı bir hava getirdiği gerçeği kabul edilmelidir.
İktidar kanadının ilk aday adayı olarak ismi öne çıkan aday Dr. Hüseyin Avni Coşkun Çebi’dir. Coşkun Çebi, 18 Kasım 2023’de adaylık adımlarını atmış fakat 24 Ocak 2024’de Trabzon Ortahisar İlçe Başkanı Selahattin Çebi’nin ismi Araklı belediye başkan adaylığı için öne çıkmaya başlayınca Araklı’dan ayrılmıştır. Fakat Selahattin Çebi’nin öne çıkan ismi 2 Şubat 2024’de çeşitli etkilerle geri çekilmiş, aynı gün Araklı ilçesinde iktidar partisinin resmi adayı Dr. Coşkun Çebi olarak açıklanmıştır. Dr. Coşkun Çebi’nin; Araklı’da çok ciddi karşılığı olan iktidar partisinden aday olmanın, geniş bir aileye mensubiyetin, Araklı’da uzun yıllar hekimlik yapmanın, dolayısıyla Araklı’da geniş kesimlerce tanınmanın avantajlarıyla yola çıkmış olduğu bilinmelidir. Dr. Coşkun Çebi, adaylar içerisinde Araklı’nın hemen her mahallesini ziyaret eden, geniş salon toplantılarıyla karşılanan ve projelerini basılı bir kataloğa dönüştüren tek adaydır. Yine Dr. Coşkun Çebi, seçim kampanyasını Ankara’ya ve İstanbul’a taşıyan tek isimdir. 7 Aralık’ta mevcut Araklı Belediye Başkanıyla, 20 Aralık’ta ise çalışma ekibiyle olmak üzere iki defa Ankara’ya gitmiş, Ankara’daki Araklı lobisi ile önemli görüşmelerde bulunmuştur.
İktidar adayı Dr. Coşkun Çebi’nin adaylık sürecinden bahsederken, Araklı’daki seçim sürecinde iktidar kanadı içerisindeki önemli diğer aday adayı isimlerin yaşadığı çeşitli hayal kırıklıklarının da seçim sürecindeki yerini belirtmeliyiz. Bu noktadan bakıldığında Araklı’da en fazla hayal kırıklığı yaşayan iki önemli siyasi isimden biri Trabzon Ortahisar AK Parti ilçe başkanı ve deneyimli siyasetçi Selahattin Çebi, diğeri uzun yıllar Araklı AK Parti ilçe başkanlığı yapan Şaban Bıyık’tır. İlçe Başkanı Şaban Bıyık, anketlerde ve temayül yoklamalarında birinci çıkmasına hatta Ankara’daki bazı siyasi ve bürokratik mahfillerce desteklenmesine rağmen aday gösterilmemiştir. Şaban Bıyık bu süreçte ciddi bir kırgınlık yaşamış lakin olayı büyütmemiş yada büyütmek istememiştir. AK Parti Trabzon Ortahisar ilçe başkanı olan Selahattin Çebi ise, Milli Görüşçü gelenekten gelmesi, belediyeciliği yakından bilmesi, uzun süre siyasette yer almasına rağmen adaylık sürecinde kendi teşkilatından gerekli desteği görememiştir. Her seçimde İstanbul’dan gelip aday adayı olan ve etkili isimlerce desteklendiği ifade edilen işadamı Mikdat Çebi ise bu seçimde yine aday gösterilmemiştir.
AK Parti adayı Dr. Coşkun Çebi, adaylık için isminin ilk dillendirildiği zamanlardaki vaadlerini öncelikle sosyal medyadan ifade etmiştir. 7 Ocak’ta yaptığı açıklamada “Görev nasip olursa, Sağlık ve beslenme konularında bol bol sohpetler edeceğiz” demiş, aynı günlerde “Görev nasip olursa Araklı’yı karavan turizmiyle tanıştıracağım” diye eklemiştir. Devamında “Görev nasip olursa Araklı’ya Avrupa Birliği projeleri kazandırmaya çalışacağım”, “Geliri çok yüksek, öğrencilerimize burs verebilen bir belediye hayal ediyorum”, “Sahil dolgusunun çok zor olduğunu biliyorum. Ama mücadele edeceğim. Söz” vaadlerinde bulunmuş, aynı günlerde kendisine Taşönü çöplüğünün hatırlatılması karşısında “Orası hallolmadan bana uyku haram” demiştir. Guguda-Horyan grup yolunun durumunun hatırlatılması üzerine, “Ben acilciyim, önce acil işleri çözmek gerekiyor. Guguda-Horyan yolu bizim en önemli grup yolumuzdur ancak öncelik Araklı-Bayburt yolunda” dedikten sonra aynı yola dair “Önce ana damarları açıp hastanın rahatlamasını sağlayacağım sonra tali damarlar” ifadesinde bulunmuştur.
İlk adaylık sürecindeki sarsıntılardan sonra durumunun kesinleşmesi üzerine 5 Şubat’ta İstanbul’dan Trabzon’a dönen Dr. Coşkun Çebi, Trabzon havaalanında yaptığı ilk açıklamasında, “Çok heyecanlıyım, Araklı’nın 50 bin insanına dokunacak projelerim olduğu için geldim. Benim başka bir derdim yok. Herkesin duasını almaya çalışacağım. Bu seçim, Araklı’nın seçimi olacak” demiştir. Aynı tarihte ilçe parti merkezinde yaptığı konuşmada ilk hedeflerini ortaya koymaya çalışmış ve “Araklı’nın turizmden başka çaresi yok. Karadere yolu için sizden her gün dua bekliyorum. Araklı’nın güzelliklerini hiç yaşayamadık. Samayer sahiline bu yaz başlayacağız, yaza yetiştireceğiz. Kalecik’te karavan turizmini hayata sokacağız. Çalışma prensiplerimizde adalet birinci sırada olacak. Ehliyet liyakat ikinci sırada. Emanet, maslahat ve meşveretle yöneteceğiz” vaadlerinde bulunmuştur.
Vaadlerini sürdüren Coşkun Çebi; 19 Şubat’ta “Yalıboyu’ndaki kumsal Trabzon’un en uğrak yeri haline gelecek, harika bir proje gerçekleştireceğiz”, 2 Mart 2024’de “Araklı-Bayburt yolu mutluluk ve bereket yolu olacak”, 3 Mart’ta “En büyük projem, mutlu evler mutlu çocuklar projesidir. Nasip olursa bunu başaracağız”, 4 Mart’ta “Yeşilyurt yolunu yapılmadan bize rahat yok”, 6 Mart’ta, “Nasip olursa kentsel dönüşümle konforlu konutlar inşa edeceğiz”, 9 Mart’ta “Turup ve Pazarcık çok gözde turizm merkezi olacak”, 10 Mart’ta “Nasip olursa Araklı’ya engelli okulu kazandıracağız, çok kararlıyız”, 11 Mart’ta “Dilsiz dostlarımız sokak hayvanlarımızı konforlu bir şekilde barınaklara aktararak çevreyi rahatsız etmelerini engelleyeceğiz”, 12 Mart’ta “Turup Karadeniz’in en önemli turizm merkezi olacak, söz”, 13 Mart’ta “Sahil dolgusu ile sahili doldurmak ve çok güzel bir millet bahçesi yapmak istiyorum”, 14 Mart’ta “"Araklı'ya Yeni Kültür Merkezi kazandıracağız", 15 Mart’ta “Nasip olursa stadımızın ihalesi 16 Nisan 2024’de yapılıyor” dedi. 17 Mart’ta “Daha zengin bir Araklı için çalışacağım, söz”, 20 Mart’ta “Nasip olursa Araklı’ya bir organize sanayi sitesi kazandırmak için çok çalışacağım”, 24 Mart’ta “Nasip olursa daha zengin daha müreffeh Araklı’yı hep beraber inşa edeceğiz”, 26 Mart’ta “Yönetim anlayışımız Adalet, Emanet, Ehliyet/Liyakat, Meşveret (Ortak Akıl), Maslahata dayalı olacak”, 27 Mart’ta, “Araklı-Bayburt mutluluk ve bereket yolunu bitireceğiz” şeklinde diğer iddialı vaadlerini sıralamıştır. 27 Mart’ta, “Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğinde, güçlü hükümetimiz sayesinde gerçekten yapılabilir 27 adet proje' oluşturduk” demesinden sonra sosyal medya üzerinden kendisine Araklı Belediyesinin bütçesinin olup olmadığının sorulması üzerine, “Bunları belediye yapmaz, devletimize yaptırmaya çalışacağız. Eğer sizler güçlü bir destek verirseniz gerisi kolay. Gerisi bende. Yeter ki Ankara’nın dikkatini çekelim” demiştir.
İktidarın adayını açıklamasından sonra diğer partiler de adaylarını açıklamaya başlamıştır. Saadet Partisi, Araklı’da tanınan bir isim olan diş hekimi Şakir Şahintaş’ı aday göstermiştir. Araklı İYİ Parti teşkilatı Saadet Partisi’yle birlikte hareket ederek aday çıkarmamıştır. Seçim sürecinde en popüler kampanyayı yürüten Şakir Şahintaş, projelerini profesyonel yaklaşımlarla ortaya koyan tek isim olmuştur. Propaganda filmleri ve orijinal proje vidolarıyla kampanyasına ciddi detay ve farkındalık katmıştır. Şahintaş, diğer adaylarla herhangi tartışmaya ve siyasi polemiğe girmeyen, gerilmeyen, sade ve sakin bir lisan kullanan isim olmuştur. Seçim sürecinde projelerini etkili yöntemlerle paylaşan Şahintaş, 29 Mart’taki mitinginde kampanyasının niteliğini ve yöntemini ortaya koymuştur. Araklı Belediyesinin seçim öncesindeki mevcut yönetimine yönelik; “Belediyenin mali durumu nedir? Kaç liralık borçla devraldınız? Bugün kaç lira borcunuz var? Hangi kurumlara ve kimlere borcunuz var? Belediyenin hacizli mülkleri var mı? Biz Recep Çebi kardeşimizden 15 yılın muhasebesini kamuoyu önünde vermesini beklerdik” sorularıyla işe başlamıştır. Araklı’da ciddi katılımlı bir de miting yapmıştır.
AK Parti’den daha evvel milletvekili aday adayı ve Araklı belediye başkan aday adayı olan öğretim görevlisi Ahmet Küçük, partisinde aday olamayınca Yeniden Refah Partisi’ne geçmiş ve buradan belediye başkan adayı olmuştur. Ahmet Küçük, projelerden ziyade Araklı’nın gündelik zaruri ihtiyaçları üzerinden kampanya yürütmüştür. Mensubu olduğu partinin genel başkanıyla birlikte Araklı’da bir miting yapmıştır.
CHP’nin adayı girişimci Osman Dilber, sosyal içerikli projelerle öne çıkmıştır. Miting yapmamış daha çok halk arasında faaliyet yapmıştır. BBP’nin adayı işadamı Adem Aydın, proje yaklaşımlı bir kampanya yürütmüştür. Mensubu olduğu partinin genel başkanıyla Araklı’da bir miting yapmıştır. DEVA Partisi’nin adayı Lokman Uzun, seçim çalışmaları sırasında genel başkanını Araklı’ya davet ederek çalışmalarına farklı bir detay kazandırmıştır. BTP’nin adayı ve Araklı’daki en genç aday Mesut Demirtürkoğlu ise daha mütevazı yaklaşımlarla hareket etmiştir.
Araklı’da muhalefetin adaylarının ortaklaşa yaptığı önemli bir faaliyetten de bahsetmek gerekir. SP, YRP, CHP, BBP, BTP adayları 2 Mart 2024’de toplanarak Taşönü Mahallesindeki problemli çalışan çöp tesisine yönelik bir araya gelmişler, çöp tesisinin iyi çalıştırılmasına dair kurumların sürekli söz verdiği ama yerine getirmediği vaadleri ironik şekilde eleştirmişlerdir. Hatta adı geçen çöp tesisinin yakınında bir temsili beton atma töreni düzenlemişlerdir. Muhalefetin büyük oranda bir araya geldiği törene muhalefetin bağımsız adaylarından Yusuf Durmuş katılmamıştır.
Belediye Başkan Adaylarının Nitelikleri
31 Mart 2024 yerel seçimlerinde toplam sekiz isim Araklı için belediye başkan adayı gösterilmiştir. Sekiz isimden 6’sı parti mensubu olarak, 2’si bağımsız aday olarak seçmen karşısına çıkmıştır. Seçimde adayların partili veya bağımsız yaklaşımları önemli olmakla birlikte, mesleki durumları da incelenmesi gereken bir durumdur. AK Parti’nin adayı Yolgören Mahalleli Dr. Coşkun Çebi uzun yıllar Araklı’da aile hekimliği yaptıktan sonra İstanbul Pendik Devlet Hastanesinde bir süre başhekim yardımcılığı yapıp bu görevinden emekli olmuştur. AK Parti aday adayı olduktan sonra parti değiştirip Yeniden Refah Partisi’nin adayı olan İyisu Mahalleli Ahmet Küçük, öğretim görevlisidir. Saadet Partisi’nin adayı Yeşilce Mahalleli Dt. Şakir Şahintaş uzun yıllar Araklı’da diş hekimliği yapan ve tanınan bir isimdir. CHP’nin adayı Buzluca Mahalleli Osman Dilber, üniversite mezunu ve çevre konularında ismi öne çıkmış serbest çalışan bir siyasi isimdir. DEVA Partisi adayı Pervane Mahalleli Lokman Uzun, lise mezunu bir esnaftır. Büyük Birlik Partisi’nin başkan adayı Değirmencik Mahalleli Adem Aydın, önlisans mezunu bir işadamıdır. BTP adayı ve boks sporcusu Aytaş Mahalleli Mesut Demirtürkoğlu ise lise mezunu olup, adayların en gencidir.
Araklı’daki yerel seçim için iki bağımsız aday çıkmıştır. Bunlardan biri öğretim görevlisi Değirmencik Mahalleli Yusuf Durmuş, diğeri esnaf olan Dursun Ali Bacıoğlu’dur.
Belediye Meclis Üye Adaylarının Profili
31 Mart 2024 Araklı yerel seçimlerinde dikkat edilmesi gereken bir diğer konu belediye meclis üyelikleri için öne çıkan adaylardır. AK Parti’nin belediye meclis adaylarının 8’i lisans, 1’i ön lisans, 7’si lise, 1’i ortaokul, 5’i ilkokul mezunudur. Meclis adaylarının 4’ü veteriner, 12’si işadamı ve esnaf, 2’si işçi, 7’si diğer meslek sahibidir. AK Parti belediye meclis adaylarından ikisi kadındır. Saadet Partisi’nin listelerinde kadın aday yoktur. Saadet Partisi’nin belediye meclis adayları içerisinde 10 lisans mezunu, 5 ön lisans, 8 lise, 2 ilkokul mezunu yer almıştır. Adaylar arasında 4’ü işadamı ve esnaf, 3’ü yönetici, 7’si girişimci, 1’i mali müşavir, 1’i iç mimar, 6’sı diğer meslek gruplarına mensuptur. CHP’nin belediye meclis adayları arasında yer alan isimlerden 5’i kadındır. Adayların 2’si lisans, 3’ü önlisans, 3’ü lise, 2’si ortaokul, 3’ü ilkokul mezunudur. BBP’nin belediye meclis adayları arasında kadın yoktur. Adaylardan 1’i üniversite, 5’i lise, 4’ü ilkokul mezunudur. Mesleki olarak dağılımda 7 esnaf, 1 mühendis, 1 yönetici görülmektedir. Bağımsız adaylardan Yusuf Durmuş’la birlikte hareket eden 6 bağımsız belediye meclis adayından 4’ü kadın, 2’si erkektir.
Belediye meclis adaylarına bakıldığında; partiler arasında eğitimli aday yoğunluğuna en çok sahip olan partinin Saadet Partisi olduğu görülür. SP, 10 üniversite mezunu adaya sahiptir. Saadet Partisi’ni AK Parti takip etmiştir. AK Parti’nin üniversite mezunu aday sayısı 8’dir. CHP’nin belediye meclis adayları arasındaki üniversite mezunu aday sayısı 2’dir. Eğitimli aday seviyesi en arkada kalan parti ise BBP’dir. Tüm partili adaylar arasında yüksek lisans yapan kimse yoktur. Diğer taraftan; AK Parti, CHP ve Bağımsız Aday Yusuf Durmuş dışındakiler belediye meclisi için kadın aday göstermemiştir.
Devamı Var…
Mehmet Akif Bal
Tarihçi-Yazar
Gazi Üniversitesi Öğretim Görevlisi
Araklı nın tarihi geçmişi ve geleceği ile ilgili yaptığın çalışmaların çok güzel istifade etmeye çalışıyoruz. Kalemine ve gölüne sağlık
Ahmet
16-04-2024 04:29