Birkaç yıldan beri Araklı’mızın Trabzon’un en büyük 2. İlçesi olmasıyla hep birlikte övünüyoruz .Bu doğrudur 2. Büyük ilçeyiz ama bunun içini doldurabildik mi ? Büyüklüğün şartlarını yerine getirebildik mi ? Zannediyorum planlamadan şehircilikte ve imardan anlayanlar buna hayır diyeceklerdir . Biz her şeyden önce misyonu, vizyonu, şehircilik ve planlama anlayışı olan bir belediyeyi öne çıkarmalıyız. Vizyonu olmayan misyonsuz bir anlayışın büyüklük kavramının içini doldurması mümkün değildir .
Araklı’mızın hala bir kent mezarlığı yoktur . Nüfusu otuz bine ulaşan ilçemizde dışarıdan birçok arkadaşımız var . Bunlar Araklı’lı oldular ama cenazelerini hala memleketlerine taşıyorlar . En kısa zamanda bir kent mezarlığı tahsis etmemiz gerekir .
Araklı ‘mızda hala bir Belediye Sosyal ve Kültür Tesisi yoktur . Bu insanlar nerede çay içip günlük gazetelerini okusunlar ? Kültürel sohbetlerin yapıldığı mecmuaların okunduğu bir kültür merkezimiz yoktur .
Buram buram Anadolu kültürü taşıyan ve temiz medeniyetimizin parçası olan bir şehir hamamı yoktur . İnsanların haftada bir kez ve ya ayda 2 kez bir hamam sefası yapmasını sağlayamıyoruz . Bir Türk hamamı büyük olmanın gereklerindendir .
Artık çağdaş dünyada engelli vatandaşlarımızı topluma kazandırmak ve onları toplum ile entegrasyona uğratmak bir zaruret olmuştur . Büyükşehir olmak ; Engelliler Kültür Merkezini hayata geçirmekle olur .
Anadolu ‘muzun bir çok yerinde taziye evleri vardır . Bölge olarak bizler taziye evlerinden çok daha uzak durumdayız . Her mahalleye bir taziye evi artık çağdaş anlayışın bir parçası olmuştur .Taziye evlerinde bir yandan cenaze sahiplerinin acıları paylaşılırken bir yandan da kolay ziyaretler sağlanıyor. İşte bunlar çağdaş belediyecilik anlayışının birkaç olmaz ise olmazı haline gelmiştir.
Bu ve buna benzer projeler oluşturulabilir . Ama hepsinden önemlisi ülkemizde üniversiteler bünyesinde mahalli idareler fakülteleri kurulması gerekir . Mahalli idareler çok önemlidir . Böyle deneme-yanılma metotlar ile artık bu işlerin gitmeyeceğini hükümetimizin görmesi gerekiyor. Yerel yönetimlerin yanlışlarını faturasını millet olarak bizler ödüyoruz. Bu hizmetleri yürütebilecek eğitimli , bilgili , vizyoner, aksiyoner ve feraset sahibi yöneticilere ülkemizi ihtiyacı var . Ancak o zaman yaşanabilir huzurlu ve kalkınmış kentleri kullanabiliriz .
Bu duygu ve düşüncelerle sözlerime son verirken 2013 yılı Ramazan Bayramınızı en kalbi duygularımla tebrik eder, bu bayramın ülkemize ve İslam alemine huzur getirmesini yüce Rabbimden niyaz ederim .
ALİ İHSAN ÖZTÜRK