Araklı, sadece 1953 yılında Sürmene’den ayrılıp ilçe olmakla kimlik bulan bir yerleşim değildir. Araklı, Sürmene’den ayrılmadan önce de kökü, dalı, budağı olan bir yerleşimdir. Çünkü Araklı; hemen hemen iki bin yıllık yoğun bir tarihi, doğal ve beşeri mirası dolayısıyla büyük bir potansiyeli bünyesinde barındırmaktadır.
Lakin durum böyle olsa da, çoğumuzun eksik bildiği hatta Araklı içinde yaşayan büyük çoğunluğun hiç bilmediği bir “Büyük Araklı” var ortada. Bahsettiğimiz “Büyük Araklı”nın, objektif ve ciddi araştırmalar yanında vizyoner bakışla “incelenmesi” gereken bir konu olduğunu ifade etmemiz lazım gelir. Onun için Büyük Araklı’yı; 50 civarındaki mahallesi yanında, Madur ve Polut dağlarına kadar ki tüm sahada ve çiçeğine, böceğine, taşına, toprağına varıncaya kadar titizlikle aramak gerektiğine inanıyorum.
Osmanlı Sadrazamlarından Halil Rıfat Paşa’ya ait meşhur bir söz vardır: “Ulaşamadığın yer senin değildir” diye. Yol ile ulaşamadığınız yer nasıl ki sizin değilse, kültür hayatını ortaya koyamadığınız ve kültür varlığını sizden sonrakilere aktarmak üzere kayıt altına alamadığınız bir memleket de sizin değildir. İlgisizlikler ve kayıtsızlık, bir memleketin madden veya manen elden çıkmasına neden olabilir. İşte bu yaklaşımlardan hareketle, ata dede yadigarı memleketimiz Araklı’yı on bir yıldır uzmanlık alanım ve ilgi duyduğum konular doğrultusunda gönüllü olarak incelemeye, tespite ve izaha çalışıyorum. Araklı’nın özellikle toplum ve kültür hayatına dair dokunulmamış, işlenmemiş başka bir ifadeyle Günyüzü görmemiş çok ciddi konular var. Bu mirasın bizden sonraki nesle tespit edilmiş ve korunmuş halde aktarılması gerekiyor. Bu nedenle ettiğim her türlü gerçekçi bilgiyi ve veriyi, Araklı toplumsal hafızasını ve toplumsal kimliğini kuvvetlendirme doğrultusunda yazıya döküyorum. Araklı’daki kıymetli dostlarımın da destekleriyle ciddi bir Araklı birikimine ulaştığımı söyleyebilirim. Dostlara çok teşekkür ediyorum. Onları zaman zaman çok yoruyor ve uzun görüşmelerle meşgul ediyorum, farkındayım. Lakin Araklı için yapacak daha çok iş var.
Yaptığım çok yönlü araştırmalarıma ve tespitlerime dayalı olarak Araklı konulu ilk yazılarıma 14 Ağustos 2013 tarihinde İlkhaber Gazetesinde başladım. Araklı tarihi ve kültürüne dair bugüne kadar basılı medyada ve internet medyasında makale türünde toplamda 53 makalem yer aldı. 53 makalemin 4’ü İlkhaber Gazetesinde, 19’u Taka Gazetesi’nde, 3’ü Karadenizde Sonnokta Gazetesi’nde neşredildi. Geriye kalan makalelerimden 3’ü Araklı haber internet sitesinde, 5’i Araklı Manşet internet sitesinde, 19’u Arı Haber internet sitesinde yayınlandı. Bu rakamlarla birlikte Araklı konulu 27 makalem basılı medya organlarında, 27’si internet haber sitelerinde yayınlandı. Pekala bu sayı Araklı için yeterli oldu mu? Hayır.
Araklı derken bir başka konuya daha temas etmem gerekecek. Araklı konusunda yaptığımız incelemelerin, ortaya koyduğumuz yazıların hedefi sadece Araklı insanı değil elbette. Araklı özelinden bakarak yaptığımız tespitlerin diğer ilçelerimize de araştırma yöntemleri ve yaklaşımları açılarından faydalar sağlamasına hatta emsal olmasına çalışıyorum. Diğer taraftan, Araklı konularına çalışırken dahi asla ilçeci olma iptidailiğine/basitliğine takılı kalan insanlardan olmadık. Yerel ufkumuzu esasen tüm Trabzon ölçeğine göre belirledik.
ARAKLI KONULU KİTAPLARIM
2017-2022 arasında Araklı üzerine beş farklı konuda beş kitap yayınladım. Araklı konulu ilk kitabım 2017 yılında “Karadere'nin Trabzon'a Armağanı Şehr-i Araklı” başlığıyla basıldı. Her yönüyle Araklı temasına göre hazırladığım bu kitap kısa süre içerisinde tükendi. Araklı konulu ikinci kitabımı 2020 yılında “Trabzon Araklı'da İşgal, Savunma ve Kurtuluş (1916-1918)” başlığıyla yayınladım. Bu çalışmamda Birinci Dünya Harbi yıllarında Araklı’daki yaşamı, harpleri, işgalleri. muhacirliği anlatmaya çalıştım. Aynı yıl, “Trabzon Araklı'da Kültürel Varlığın Tapuları Araklı Kitabeleri” başlıklı çalışmamı yayınladım ve bu çalışmamla birlikte Araklı’nın tüm mahallelerini inceleyerek eski mezar kitabelerini ve yapı kitabelerini tespit ettim. Bu çalışmamızla Araklı’nın bir nevi toplumsal tapuları olan kitabeleri ortaya koyduk. Yine aynı yıl, Araklı’nın efsane belediye başkanı Yılmaz Çebi’nin biyografik yaşamını “Trabzon Araklı'da Efsane Bir Belediye Başkanı Yılmaz Çebi” adıyla yayınladım. 2022 yılına kadar ki gazete ve dergilerde çıkan makalelerimi ise “Araklı Yazıları (Trabzon Araklı’ya Dair İncelemeler-Tespitler-Analizler)” adıyla 2022 yılında kitaplaştırdım.
Bunlarla birlikte farklı konularda kitaplaştırmayı arzu ettiğim altı konu başlığının çalışmalarını ise sürdürüyorum. Bu şekilde “Araklı Kitaplığı” adı altında ciddi bir kitap serisi oluşturma, Araklı insanına ve dolayısıyla Trabzon insanına armağan etme düşüncesindeyim. Çalışmalarım sırasında bilgi desteklerini ve içten ilgilerini esirgemeyen kıymetli dostlarıma, güzel hemşehrilerime bir kez daha çok teşekkür ederim. Sağ olsunlar.
BASILI MAKALELERİM
Araklı konulu ilk bilimsel makalem, uluslararası hakemli bir dergide yayınlandı. "Birinci Dünya Savaşı'nda Trabzon Araklı'da Yaşanan İşgal Olayları ve İşgal Acıları (1914-1918)" adını taşıyan bu makalem alanında ilk hatta Birinci Dünya Harbini Trabzon’da bir ilçe ölçeğinde inceleyen ilk müstakil bilimsel makale olup, İstanbul Üniversitesi Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Enstitüsü Yakın Dönem Türkiye Araştırmaları Dergisi’nin Aralık 2016 sayısında yayınlandı. Bu şekilde Araklı tarihine dair uluslararası alana hitap eden ilk bilimsel makaleyi yayınlamış olduk. Araklı konulu ilk gazete makalem ise 14 Ağustos 2013 tarihinde Trabzon’da faaliyet yapan İlkhaber Gazetesinde yayınlandı. Daha sonraki Araklı yazılarım Taka ve Karadenizde Sonnokta gazetelerinde devam etti.
İlkhaber Gazetesi’ndeki Araklı Konulu Makaleler
Merhum gazeteci Salih Çamoğlu’nun davetiyle yazmaya başladığım Trabzon İlkhaber Gazetesindeki ilk makalem, 14 Ağustos 2013 tarihinde yayınlanmıştır. Bir yazı dizisi halinde sürdürdüğüm Araklı makalelerim dört sayı halinde okuyucuyla buluşmuştur. İlkhaber Gazetesindeki makalelerimin yayın tarihine ve başlıklarına dair dağılım durum şöyledir:
14 Ağustos 2013’de “Araklı Dosyası 1” ana başlığı altında yayınlanan makalem, “Araklı Tarihinden Koparılmamalı”, “Araklı Değerlerine Sahip Çıkmalı”, “Turup’a ve Kendinize Yazık Edersiniz”, “Araklı Belediyesinden Beklentiler”, “Beklenen Teşebbüs: Araklı Vakfı” alt başlıklarından oluştu.
15 Ağustos 2013’de “Araklı Dosyası II” ana başlığı altında yayınlanan makalem, “Araklı’da Tarih Yazımı”, “Eski Araklı Çarşısı”, “Araklı Hükümet Konağı ve Çevresi”, “Araklı Karadere Yolu Duble Yola Dönüşüyor”, “Araklı İlçesine Yakışmayan Yollar”, “Araklı’da Silahım Var Diyen Cahil” alt başlıklarından oluştu.
17 Ağustos 2013’de “Araklı Dosyası III” ana başlığı altında yayınlanan makalem, “İşadamı Bayram Halil’in Kızgınlığına Katılmak”, “İstanbul ve Ankara’daki Araklı Potansiyeli Yahut Müstakbel Araklı Lobisi”, “Araklı’nın tanıtımına Dair Birkaç Yapıcı Cümle” alt başlıklarından oluştu.
22 Ağustos 2013’de “Araklı Dosyası IV” ana başlığı altında yayınlanan makalem, “Araklı’daki Toplumsal Yapının İzahına Katkı”, “Araklı’nın Siyasi Temsil Noktasındaki Vaziyeti”, “Araklı Tünelleri ve Çevre Hassasiyeti”, “Araklı Meslek Yüksek Okulu ve Araklı’da İnsan Yetiştirmeye Dair Ciddi Bir Adım” alt başlıklarından oluştu.
Taka Gazetesindeki Araklı Konulu Makaleler
Trabzon yereline hitap eden Taka Gazetesi’ndeki Araklı konulu ilk makalemi 12 Eylül 2019’da yazdım. Bu tarihten itibaren ve 2019-2021 yılları arasında Taka Gazetesi’nde toplam 19 makale meydana getirdim. Taka Gazetesindeki makalelerimin yayın tarihine ve başlıklarına yönelik dağılım şöyledir:
12 Eylül 2019’da “Araklı Belediyesi’nin Çevre ve İnsan İle İmtihanı” ana başlığı altında yayınlanan makalem, “Araklı Dahilindeki Vaziyet”, “Olay”, “Durum ve Duruş”, “Alacağınız Not” alt başlıklarından oluştu.
22 Ekim 2019’da “Araklı’da Turizme Hitap Eden Tarihi ve Doğal Miras 1” ana başlığı altında yayınlanan makalem, “Araklı’da Alternatif Turizm Potansiyeli”, “Turizme Hizmet Verecek İnsan Altyapısının Oluşumu”, “Bir Turizm Adımı: Araklı Hanları ve Hancılık Mirası”, “Araklı’daki Tarihi Yolların Değeri ve Turizme Katkısı”, “Araklı’da Kervan Kültürünün Bir İstasyonu: Hıdırellez Mağarası” alt başlıklarından oluştu.
1 Kasım 2019’da ”Araklı’da Harp ve Vefa Turizmi” ana başlığı altında yayınlanan makalem, “Araklı’da Şehidlere Saygı Yürüyüşü”, “Şehidlere Saygı Ama Yeşilyurt Şehidliğindeki Vaziyet!”, “Yolu Araklı’dan Geçen Paşalar” alt başlıklarından oluştu.
6 Kasım 2019’da “Araklı’da Kültürel Varlığımızın Tapuları: Kitabeler” ana başlığı altında yayınlanan makalem, “Araklı Kitabelerinin Önemi ve Özellikleri”, “Araklı’daki İslam Kitabelerine Yönelik Menfilikler”, “Atılması Gereken Adımlar” alt başlıklarından oluştu.
13 Kasım 2019’da “Araklı İçin Çıtayı Yüksek Tutmak” ana başlığı altında yayınlanan makalem; “Araklı İçin Evvela Güçlü Sivil Toplum İnşası”, “Araklı Kültür Merkezi”, “Trabzon’un En Büyük İskelesini Araklı’da Yapmak” alt başlıklarından oluştu.
19 Kasım 2019’da “Araklı’da Tarihe ve Doğal Mirasa Saygı” ana başlığı altında yayınlanan makalem, “Araklı’nın Kalbi Konakönü’dür”, “Araklı’daki Kapalı Okulları Turizm Tesisine Dönüştürmek”, “Araklı Karantinahanesini Karantinaya Almak!”, “Araklı İçin Çılgın Bir Düzeltme” alt başlıklarından oluştu.
28 Kasım 2019’da “Araklı’nın Çöplükle İmtihanı ve Turup Ormanı” başlığı altında yayınlanan makalem, hususen Araklı’nın Turup tepesine dair detaylı bilgilere yer verdim.
4 Aralık 2019’da “Araklı’nın Çöplükle İmtihanı ve Taşönü (Pirgi)” ana başlığı altında yayınlanan makalem, “Pirgi’de Tarih”, “Pirgi’de Taş Müzesi ve Taş Atölyesi Kurmak”, “Pirgili Ferhat Akyürek Sarımollaoğlu’na Vefa”, “Pirgi Niçin Çöplük Olmamalı”, “Saygıdeğer Cumhurbaşkanına ve Muhterem Hanımefendiye” alt başlıklarından oluştu.
18 Mayıs 2020’de “Araklı’ya Derin Bir Nefes: Araklı’da Tarihe Saygı Yolu” ana başlığı altında yayınlanan makalem, “Araklı’da İz Bırakanlara Vefa”, “Araklı’nın Gözbebeği: Karadere Ovası” alt başlıklarından oluştu.
22 Mayıs 2020’de “Trabzon Araklı’da Tarihe Saygı” ana başlığı altında, “Araklı Çarşısından Kaşıkçı’ya Uzanan Tarihi “Yeşil Yol”, “Araklı’da Bir Roma Garnizon Kalesi (Hyssus)”, Kaşıkçı Hanları ve Zavzaga Kulesi”, “Bir Harp Alanı: Aho (Ayvadere)”, “Araklı Karantinahanesi” alt başlıklarından oluştu.
8 Ağustos 2020’de “Araklı’nın Kaleleriyle Ünlü Mahallesi: Kalecik” ana başlığı altında, “Kalecik’teki Tarihi ve Doğal Miras”, Neler Yapılmalı Kalecik ve Civarı İçin?” alt başlıklarından oluştu.
21 Nisan 2021’de “Araklı’da Tarihe Sahip Çıkmak” ana başlığı altında yayınlanan makalem; “Taşönü Sarımollaoğlu Konağı ve Tarihi Taşönü Camii”, “Konakönü’ndeki Tarihi Mirasın Üzüntü Veren Hali”, “Konakönü’nde Zeytinciliği İhya Etmek” alt başlıklarından oluştu.
28 Nisan 2021’de “Tarihi Araklı-Bayburt Yolundaki Gerçekler 1” ana başlığı altında yayınlanan makalem, “Trabzon Araklı’dan Bayburt’a Uzanan Kadim Yol”, “Salmankaş Tünellerinin Yapılması” alt başlıklarından oluştu.
29 Nisan 2021’de “Tarihi Araklı-Bayburt Yolundaki Gerçekler 2” ana başlığı altında yayınlanan makalem, “Araklı-Salmankaş Yolundaki Güncel Durum”, “Güzergahtaki Can ve Mal Kayıplarının Analizi”, “Karadere Yolundaki Tarihi ve Kültürel Miras” alt başlıklarından oluştu.
5 Mayıs 2021’de “Trabzon Araklı’nın Altın Vadisi: Karadere 1” ana başlığı altında yayınlanan makalem, “Karadere Vadisinin Bir Ünlü Tanığı: Saffet Çebi”, “Karadere Vadisinin Stratejik Önemi” alt başlıklarından oluştu.
29 Mayıs 2021’de “Araklı’nın Hakkını Vermek” ana başlığı altında yayınlanan makalem, “Kentsel Dönüşümde Hakkını Vermek”, “Yüksek Öğrenimde Hakkını Vermek”, “Tarih ve Turizmde Hakkını Vermek”, “Araklı’da Çılgın Bir Proje: Pazarcık Gölü” alt başlıklarından oluştu.
9 Haziran 2021’de “Araklı’daki Bir Dünya Cenneti: Pazarcık” ana başlığı altında yayınlanan makalem, “Pazarcığa İtibar, Tarihi Pazarcık Pazarını Yeniden Kurmak” alt başlıklarından oluştu.
15 Haziran 2021’de “Araklı’yı Markalaştıracak Adımlar” ana başlığı altında yayınlanan makalem, “Araklı’da Tarihle Kucaklaşmak”, “Araklı’nın Doğal Seyir (Bakı) Terasları”, “Araklı’da El Zanaatları”, “Araklı Etnografya Müzesi”, “Kalecik ve Konakönü Sahillerini Dalış Turizmine Açmak”
23 Haziran 2021’de “Araklı’yı Markalaştıracak Adımlar 2” ana başlığı altında yayınlanan makalem, “Araklı Turizminin Gözbebeği: Konakönü”, “Kalecik’te Bir Balıkçılık Müzesi Kurmak”, “Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan Beyefendiye” alt başlıklarından oluştu.
Karadenizde Sonnokta Gazetesindeki Makaleler
Trabzon yereline hitap eden Karadenizde Sonnokta Gazetesi’ndeki Araklı konulu ilk makalemi 5 Eylül 2022’de yazdım. Bu tarihten itibaren gazetede 2022 yılı içinde toplam 3 makale meydana getirdim. Karadenizde Sonnokta Gazetesindeki makalelerimin yayın tarihine ve başlıklarına yönelik kronolojik dağılım şöyledir:
5 Eylül 2022’de “Araklı, Karadere Vadisiyle Büyüyecek” ana başlığı altında Karadere vadisinin tespit edebildiğim tüm potansiyelini yazdım.
14 Eylül 2022’de “Araklı İzlenimleri 2022” ana başlığı altında yayınlanan makalem, “Trabzon Valiliği Yeşilyurt’taki Yanlışı Acilen Düzeltmelidir”, “Yeşilyurt Şehidliği Tarihçesi”, “Yol Medeniyet Ama Araklı Bu Medeniyetin Neresinde?”, “Araklı-Kaşıkçı Yolunda Atılması Gereken Vizyoner Adımlar”alt başlıklarından oluştu.
29 Eylül 2022’de “Araklı İzlenimleri II”, ana başlığı altında yayınlanan makalem, “Araklı Kalesi Hyssus Kurtarılsın”, “Araklı’nın Derelerine Saygı Duyulsun”, “Araklı, Yanbolu’daki Hakkını Korumalıdır”, “Araklı Karadere Vadisi Kurtarılsın”, “Madur ve Polut’a Dair Esaslı Adımlar Atılsın” alt başlıklarından oluştu.
İNTERNET GAZETELERİNDEKİ MAKALELERİM
Araklı Haber İnternet Haber Sitesi
25 Kasım 2019’da “Araklı'da Tarihe Hürmet, Turiste Davettir” ana başlığı altında yayınlanan makalem; “Araklı Turup'ta "Huzur Turizmi", “Araklı'yı Bir ve Bütün Yapan Taş Köprüler”, “Köprü Ustalarına Büyük Saygı” alt başlıklarından oluştu.
15 Nisan 2021’de “Araklı’da Tarihe Saygı Yolu” başlığı altında yayınlanan makalem; “Araklı’da İz Bırakanlara Vefa”, “Araklı’nın Gözbebeği Karadere Ovası” alt başlıklarından oluştu.
2 Mart 2022’de “Araklı’nın Geleceği Karadere Ovasıdır” başlığı altında yayınlanan makalem; “Tanıkların Anlatımlarıyla Karadere Vadisinde Tarım”, “Araklı’da Bir Organik Tarım OSB Kurulması Talebimize Verilen Cevaplar”, “Araklı’nın Büyümesi İçin Derin Ufka Sahip Büyük Adımlar Atılmalıdır”, “Araklı İçin Öncelikle Nelere İhtiyaç var?” alt başlıklarından oluştu.
Araklı Manşet İnternet Haber Sitesi
27 Haziran 2021’de “Araklı’nın Altın Vadisi: Karadere 2” başlığı altında yayınlanan makalem; “Karadere Vadisi Tarım Alanı Olarak Tescillenmelidir”, “Beklentiler ve Sorular”, “Meseleye Nasıl Yaklaşılmalı, Neler Yapılmalı?” alt başlıklarından oluştu.
27 Temmuz 2021’de “Araklı İzlenimleri 2021” başlığı altında yayınlanan makalem; “Taşönü”, “Araklı-Bayburt Yolu”, “Araklı Asmasu Şelalesi”, “Araklı Sahil Otoyolu”, “Karadere Vadisi Araklı’nın İstikbalidir”, “Kısa Kısa”, “Sevindiren Durumlar” alt başlıklarından oluştu.
16 Kasım 2021’de “Trabzon Araklı’da Yeşilyurt Şehidleri ve Tarihe Saygı Projesi” başlığı altında yayınlanan makalem; “Yeşilyurt Şehidliği”, “Yeşilyurt Şehidliği İle İlgili İlk Arşiv Belgeleri”, “Şehidliğin Son Durumu ve Trabzon Valiliğinden Bazı İstirhamlar”, “Yeşilyurt’tan Madur’a Tarihe Saygı Yolu Projesi” alt başlıklarından oluştu.
12 Mayıs 2022’de “Büyük Araklı Hayaline Dair Bazı Düşünceler, Tespitler ve Hatırlatmalar” başlığı altında yayınlanan makalem; “Araklı Vadilerindeki Potansiyel Tarım Alanları”, “Araklı Yaylalarını Bir Tarım Havzasına Dönüştürmek”, “Araklı’daki Orman Varlığının Bilimsel Tespiti ve Projeler” alt başlıklarından oluştu.
6 Haziran 2022’de “Araklı’da Yaşanmış Doğal Felaketleri Unutmadan Gereğini Yapmak I-II” başlığıyla yayınlanan makalem; “Araklı Tarihindeki Büyük Doğal Olaylar”, “Yakın Zamanlardaki Doğal Afetler”, “Doğal Afetlerin Araklı’ya Diğer Etkileri”, “Araklı İçin Neler Yapılmalıdır?” alt başlıklarından oluştu.
Arı Haber İnternet Sitesi
7 Ocak 2023’de “2023’ün İlk Günlerinde Araklı’ya Bakış” başlığıyla yayınlanan makalem; “Araklı Kendisine Yol Arıyor”, “Araklı’ya Tarım Kenti Özelliği Kazandırmak”, “Araklı’nın Siyasi Temsilinin Kısa Analizi”, “Yeşilyurt Şehidliği’nde Düzeltilmesi Gereken Durum” alt başlıklarından oluştu.
13 Ocak 2023’de “Araklı Yeşilyurt Şehidliğine Özen Gösterilmeli” başlığıyla yayınlanan makalem; “Yeşilyurt Şehidliğinde Hassasiyet İsteyen Durumlar”, “Yeşilyurt (Horyan) Şehidliğinin Gerçek Tarihçesi” alt başlıklarından oluştu.
25 Ocak 2023’de “Trabzon Araklı Salmankaş Yolu Behemahal Bitirilmelidir” başlığıyla yayınlanan makalem; “Karadere Yolu Niçin Yapılmalıdır?”, “Karadere-Salmankaş Yolunda Nelere Dikkat Edilmelidir?” alt başlıklarından oluştu.
11 Mart 2023’de “Araklı’nın Deprem Gerçeği” başlığıyla yayınlanan makalem; “Araklı’nın Deprem Gerçeğine Dair Bir Bilimsel Çalışma”, “Araklı’nın Deprem Gerçeğini Anlamak”, “Araklı’yı Depremde Bekleyen En Ciddi Tehlike: Sıvılaşma”, “Araklı’da Deprem Riskine Karşı Neler Yapılabilir?”, “Araklı’da Pabuç Zihniyetli Yapılaşma (!)”, “Araklı’nın Altyapısı Bir Depremi Kaldırabilir Mi?”, “Araklı İçin Çılgın Dönüşümler Gerekiyor”, “Karadere ve Küçükdere Arasındaki Turizm Dönüşümü” alt başlıklarından oluştu.
29 Mart 2023’de “Araklı'nın Birikimine Bakış” başlığıyla yayınlanan makalem; “Araklı İsmini Arakale’ye Dönüştürmek”, “Cafer Ağa Konağına Uzanacak Vefalı Bir El”, “Purnak’taki Doğal Sanat Eseri: Kıbletaşı”, “Pazarcık Kültür Akademisi”, “Araklı, Toprağına Sahip Çıkmalıdır” alt başlıklarından oluştu.
2 Mayıs 2023’de “Araklı’ya Dair Sorular” başlığıyla yayınlanan makalem; “Araklı, Güney Çevre Yolu’nun ve Hafif Raylı Sistemin Neresindedir?”, “Araklı, Karadere Köprüsü İle Hastane Kavşağı Arasından Mı İbarettir?” “Çamlıca Mahallesindeki Beton Santrali Kime Beton Üretmektedir?”, “Bisiklet Yolu Niçin İlerlemiyor?”, “Araklı’ya Turist Getirecek Yeraltı Suyuna Ne Oldu?”, “Araklı Hyssus’ta Hiç Susulur Mu?” alt başlıklarından oluştu.
30 Haziran 2023’de “Trabzon Araklı'daki Resmi İnternet Sitelerin Kısa Bir Analizi” başlığıyla yayınlanan makalem; “Tarihi Miras Kimliktir, Kişiliktir”, “Resmi İnternet Sitelerindeki Hassasiyet”, “ Araklı Kaymakamlığının İnternet Sitesi”, “Kaymakamlık Sitesindeki Araklı İlçe Tarihi”, “Araklı Belediyesinin Resmi Sitesi”, “Belediye Sitesindeki Araklı Tarihi Anlatımı”, “Teklifler” alt başlıklarından oluştu.
11 Temmuz 2023’de “Araklı Şehidler Anıtı, Yeşilyurt Şehidliği” başlığıyla yayınlanan makalem; “Araklı Şehidler Anıtındaki Vaziyet”, “Araklı Gazilerine Saygı Anıtı Yapılmalıdır”, “Araklı Şehidliğinde Bir Türlü Düzeltil(e)meyen Problem” alt başlıklarından oluştu.
10 Ağustos 2023’de “2023’de Araklı’nın Günceline Bakmak” başlığıyla yayınlanan makalem; “Araklı’ya Niçin Sık Temas Ediyoruz?”, “Araklı’yı Çok Seviyoruz Ama Yerel Ufkumuz Trabzon”, “Araklı’daki Bisiklet Yolunun Mantalitesi!”, “Karadere Ağlıyor”, “Çamlıca (Tul) Mahallesi Yolundaki Büyük İhmal”, “Araklı Fatih Camii İçin Prestijli Nehir Balkonları Yapılmalıdır”, “Halilli-Türkeli-Yeşilköy-Yeniköy Yeşilyurt Grup Yolundaki Dram”, “Araklı Stadyumunun Halipürmelali” alt başlıklarından oluştu.
29 Ekim 2023’de “Araklı'da Belediye Olmak” başlığıyla yayınlanan makalem; “Belediye Başkanı Olmak”, “Araklı’nın Yüksek Beklentileri” alt başlıklarından oluştu.
29 Kasım 2023’de “Araklı'da Belediye Seçimlerinin Tarihi ve Analizi” başlığıyla yayınlanan makalem; “Araklı Belediye Başkanları”, “Araklı’da Belediye Başkanlığında İz Bırakan İsim”, “Araklı’daki Belediye Seçimlerinin Analizi” alt başlıklarından oluştu.
4 Aralık 2023’de “Araklı'nın Su Kaynaklarına Saygı Duymak” başlığıyla yayınlanan makalem; “Temiz Su, Temiz Yaşamın Garantisidir”, ““İnsan Ne Yapmalı?”, “Hayattan Koparılan Pamuğun Gölü”, “Durumu “Acı” Veren Mahura Maden Suyu”, “Asmasu’yun Boşa Akan Suyu”, “Karadere’nin Karalıklarını Unutmamak” alt başlıklarından oluştu.
19 Aralık 2023’de “Araklı'yı Derinden Düşünmek” başlığıyla yayınlanan makalem; “Araklı'daki Trafik Problemine Çözüm Yaklaşımları”, “Araklı Limanını Doldurup Park Yapmak!”, “Araklı’nın Altyapısını Yeniden Ele Almak”, “Taşönü Çöp Deposunu Bir Turizm Alanına Dönüştürmek”, “Araklı’da Eğitime, Kültüre ve Spora Yatırım Yapılmalıdır” alt başlıklarından oluştu.
5 Ocak 2024’de “Araklı'da Doğa Tarih ve Spor Turizmine Dair Düşünceler” başlığıyla yayınlanan makalem; “Kaşıkçı’da Profesyonel Spor Merkezi Kurmak”, “Araklı’yı Uçuracak Adım: Balon Turizmi”, “Araklı’nın Kalbindeki Zeytinlikler ve Falezler” alt başlıklarından oluştu.
8 Şubat 2024’de “Büyük Araklı Üzerine Vizyoner Düşünceler” başlığıyla yayınlanan makalem; “Araklı Altyapısı”, “Araklı’nın Deprem Gerçeği ve Kentsel Dönüşüm”, “Karadere Organize Tarım Sanayi Bölgesi”, “Araklı’da Balıkçılık Üssü Kurmak”, “Araklı’yı Komple Turizm Alanı Yapmak”, “Araklı’da Tarihe Saygı Turizmi”, “Araklı Sahil Yolunu İçeriye Taşımak”, “Araklı'da Bir Çılgın Proje: Pazarcık Gölü”, “Karadere Yolunu Prestij Yolu Yapmak”, “Karadere Kirletilmesin”, “Araklı’yı Bisikletle Birbirine Bağlamak”, “Araklı Müzesi Açılmalıdır”, “Araklı’da Kalıcı Kültür Faaliyetleri”, “Araklı’da Tarihi Mirası Korumak”, “Araklı’da El Zanaatlarını Yaşatmak”, “Kaşıkçı Spor ve Sağlıklı Yaşam Yolu”, “Araklı’yı Çeşmelerle Donatmak”, “Araklı’nın Kuruluşunun 190. Yılını ve İlçe Olmasının 71. Yılını Kutlamak” alt başlıklarından oluştu.
28 Şubat 2024’de “Araklı Çamlıca Mahallesinde Topluma ve Çevreye Yaşatılan Dram” başlığıyla yayınlanan makalem; “Çamlıca (Tul) Mahallesindeki Durum”, “Çamlıca Mahallesindeki Problemlere Dair Tespitlerimiz”, “Çamlıca Mahallesindeki Problemlerin Çözümüne Dair Tekliflerimiz” alt başlıklarından oluştu.
1 Mart 2024’de “Araklı Çamlıca Mahallesi İçin Yüksek Katmadeğerli Bir Proje Teklifi” başlığıyla yayınlanan makalem; “Çamlıca Mahallesi Vadi Kesimindeki Doğal Yaşam”, “Vadinin Taş Kırma Tesislerine Teslim Edilme Süreci”, “Çamlıca Mahallesi Vadisinde Neler Yapılabilir?” alt başlıklarından oluştu.
Bir Sonraki Yazı:
On Bir Yılda Araklı İçin Neler Söyledik Neler Teklif Ettik?
MEHMET AKİF BAL
Tarihçi-Yazar
Gazi Üniversitesi Öğretim Görevlisi
05/03/2024
Araklı Lı olarak ,Emek ilgi ve alakanıza derin teşekkürlerimi sunarım
Mehmet
06-03-2024 14:04