Kutlu dogum haftası nedir!?
GÜNDEMKutlu Doğum Haftası’nda Ne Yapılmalı? Kutlu Doğum Haftası Nedir 2014
Kutlu Doğum haftası nedir ve ne zaman kutlanır? Kutlu Doğum haftası ve Mevlit kandili arasındaki fark nedir?
Kutlu Doğum haftası ve Mevlit kandili arasındaki fark nedir? Kotlu doğum haftasını ve Mevlit kandili nasıl değerlendirilebilir? Peygamber Efendimiz (SAV) doğumu olarak kutlanan 20 Nisan haftasında neler yapılmalı.
Kutlu Doğum haftası nedir?
Kutlu Doğum Haftası, islam dininin peygamberi Hz. Muhammed’in (s.a.v) miladi olarak doğum günü olan 20 nisan’ın içinde geçen haftaya denir. 1989 yılından beri
20 – 27 nisan tarihleri arası kutlu doğum haftası olarak kutlanır. Mevlid gecesi ise 13.yy’dan beri kutlanmaktadır. Kutlu doğum haftasında Hz. Muhammed (s.a.v) yad edilir ve kendisine salavat okunur. Bu haftada anma etkinlikleri yapılır.
Bu haftada yapılan bir diğer etkinlik de gül dağıtmaktır. Osmanlı Edebiyatında Gül Peygamber efendimizi temsil ettiği için böyle bir etkinlik yapılır. Kutlu Doğum ile ilgili şunları söyleyebiliriz:Peygamberimizin dünyayı teşrifleri olan Mevlid-i Nebevi, asırlardır milletimiz tarafından ‘Mevlid Kandili’ olarak kutlanmaktadır. Mevlid Kandili ilk defa 13. asırda Erbil Atabeği Muzafferüddin Gökbörü tarafından iki ay süreyle kutlanmaya başlandı. Mevlid Kandili münasebetiyle ilim adamları bir araya gelip ilmi, fikri sohbetler yapıyor, halk sokaklarda mevlidi bir bayram havasında kutluyordu.
Süleyman Çelebi’nin kaleme aldığı Vesiletü’n Necat isimli şiirin, Mevlid adıyla, yüzyıllardır sevinçte, tasada, doğumda, ölümde okuna gelmesi ve bu geleneğin bugün de canlı bir şekilde devam etmesi, Peygamber sevgisi etrafında teşekkül eden milli ruhun ifadesidir
Yüce dinimiz, huzurlu ve mutlu dünyanın en büyük hayat kaynağıdır. Bu noktadan hareketle dini tefekkürü cami dışına taşırmak, değerli ilim adamlarımızın araştırmalarını ve düşüncelerini halka aktarabilmek için Mevlid kandilini hayırlı bir vesile telakki eden Türkiye Diyanet Vakfı, yüzyıllar önce bir ilim ve kültür bayramı şeklinde kutlanan Mevlid geleneğini canlandırmayı amaçlamıştır. Bu düşünce ile Peygamberimizin doğum gününü içine alan haftayı, “Kutlu Doğum Haftası” olarak ilan etmiştir.
Kutlu Doğum Haftası ile Mevlit Kandili: Fark nedir?
Sevgili Peygamberimiz (s.a.v) anmak için, her yıl Nisan ayında
organize edilen, Peygamberimizin dünyayı teşrifleri olan Mevlid-i Nebevî (Hicri Rebiulevvel ayının 12. gecesi), asırlardır milletimiz tarafından “Mevlid Kandili” olarak kutlanmaktadır.Diyanet İşleri Başkanlığı ve Türkiye Diyanet Vakfı, yüzyıllar önce bir ilim ve kültür bayramı şeklinde kutlanan mevlid geleneğini canlandırmayı amaçlamış, bu düşünce ile de Peygamberimizin doğum gününü içine alan haftayı, “Kutlu Doğum Haftası” olarak ilan etmiştir.
İnsanlığın kurtuluşu için gönderilen son ve en büyük peygamber, bizim Peygamberimiz Hz. Muhammed (S.A.V) 571 yılında Kameri aylardan Rebiü’l-evvel ayının 12. gecesi doğmuştur. Bu mübarek geceye “Mevlid Kandili” denir.
Kutlu Doğum Haftası, Nur Cemaati girişimi ile Türkye Diyanet Vakfı tarafından 1989 yılında başlatılan, Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından da desteklenerek İslam peygamberi Muhammed bin Abdullah’ın doğum tarihinin miladi takvime göre 20 Nisan tarihi olduğu kabul edilerek, bu tarihin de miladi takvime göre sabitlenerek sadece Türkiye’de, bir kesim tarafından Muhammed peygamberin doğum gününün kutlandığı ve her yıl farklı gündem ile Muhammed peygamberin anlatılmasının amaçlandığı bir etkinlik haftasıdır.
Kutlu Doğum Haftası etkinlikleri 1989′da başladı ve hicri takvime (Hicret olayı le başlayan ay takvimi) göre, Mevlit Kandili’nin peşi sıra düzenlendi. Ancak 1994 yılından itibaren, diğer dini günlerin aksine miladi takvime göre kutlanmaya başladı.
AKP iktidarı ile birlikte devlet kurumlarının yayınlanan genelgeler ile katılımı sağlanarak ülke çapında daha geniş çaplı organizasyonlar düzenlenmeye başlandı. Dünyada İslam peygamberi Muhammed’in doğumu için bu tarihi kabul eden ve bu şekilde kutlayan !!!Türkiye’den başka bir !!!Ülke yoktur.
Kutlu doğum haftası neler yapılır, yapılacak ibadetler nelerdir?
1- Allah, “Muhakkak ki Allah ve melekleri Peygamber’e hep salât ederler. Ey iman edenler! Siz de O’na salât edin ve tam bir içtenlikle selâm verin.” (Ahzab, 33/56) buyurarak bizlerden Efendimiz’in (sav) ismini andığımız zaman salavat getirmemizi istiyor. Bu İlahi emir doğrultusunda bizler de özellikle bu günlerde Efendimiz’e (sav) bol bol salavat getirebiliriz. “Allah Rasulü’ne nasıl salavat getirelim?” diyorsanız işte size birkaç örnek:
Allâhümme salli alâ seyyidinâ Muhammed. Allâhümme salli alâ seyyidinâ Muhammedin adede ma fî ilmillâhi salaten daimeten bidevâmi mülkillâhi. Allâhümme salli ve sellim ve bârik alâ seyyidinâ Muhammedin ve alâ âlihi ve ashâbihî biadedi ilmike ve biadedi ma’lûmâtike.
2- Peygamber efendimizin hayatını anlatan kitaplar, şiirler, çocuklara s.a.v hayatını anlatmak, sevdiklerimize s.a.v ile ilgili msjlar atmak ve herkesi haberdar etmek.
3- Kuran okumak bilmiyorsak dinlemek, S.a.v hatırlatan hatırda kalacak hadisler güzel sözler paylaşmak, namazlarımızı camide ceaatle kılmak.
4- Kutlu Doğum haftasında kız kuran kursu talebeleri unutulmamalıdır, onlar için özel sohbetler tertip edilmelidir. Bu sohbetlerde, Hz. Peygamber efendimizin çocuklara ve hanımlara verdiği değer canlı misallerle anlatılmalıdır.
Arı Haber derkı bu haberi paylasınkı tum dostlarınızın okumasına vesıle olun
Arı Haber Net Erkan Demirtürkoğlu
İlginizi Çekebilir